Leeuwarder Courant

Published on augustus 12th, 2014 | by Irene van den Berg

0

Verdienen aan je auto

Je auto verhuren via internet kan een aantrekkelijke manier zijn om de kosten te drukken.

Want iedereen weet dat de heilige koe handenvol geld kost. Naast het onderhoud en de verplichte apk ben je geld kwijt aan de verzekering en betaal je wegenbelasting. Tel daar afschrijving en brandstofkosten bij en je komt al gauw op enkele honderden euro’s per maand. Het zou toch mooi zijn als het mogelijk was een deel van die kosten terug te verdienen op het moment dat je de auto zelf niet nodig hebt.

Internetmarktplaats Autobezitters kunnen sinds een paar jaar een deel van hun kosten terugverdienen door hun auto via internet te verhuren aan andere particulieren. Het idee is eenvoudig: op een internetmarktplaats kun je een auto aanbieden of zoeken. Op dit moment kunnen huurders en verhuurders onder andere terecht bij www.wego.nu , www.snappcar.nl en bij www.mywheels.nl . De eerste is op dit moment voornamelijk in Amsterdam actief, de andere twee treden landelijk op als bemiddelaar.

De verhuurprijs bepaal je zelf. In de meeste gevallen is het een combinatie van een huurprijs per uur, een kilometerprijs en de brandstofkosten. De huurder betaalt de bemiddelaar; bijvoorbeeld via iDeal of met creditcard. De bemiddelaar betaalt vervolgens de verhuurder. Succesvolle verhuurders kunnen aardig bijverdienen. Wie de auto eens per week verhuurt voor 25 euro per dag, verdient omgerekend 1.300 euro per jaar.

De verzekering was lange tijd een struikelblok bij het verhuren van je auto. Verzekeraars willen in principe niet dat je je auto verhuurt. Centraal Beheer Achmea heeft daarom een speciale verzekeringsoplossing ontwikkeld voor WeGo, Snappcar en MyWheels. “Zodra jij je auto verhuurt, is die automatisch onder deze verzekering gedekt tegen schade, diefstal, pech en vernieling”, vertelt Viola Teepe, woordvoerder bij Achmea. Je eigen verzekering loopt gewoon door. Rijdt de huurder schade dan behoud je je no-claimkorting.

De voorwaarden van de verzekering verschillen wel per aanbieder. Bekijk vooraf dus goed wat onder de dekking valt. Bovendien raadt Teepe aan de eigen verzekeraar altijd in te lichten voor je op deze manier je auto verhuurt. “Daarmee voorkom je discussies achteraf als er toch iets gebeurt.”

Een nadeel is volgens de Consumentenbond dat de verzekering niet de nieuwwaarde van de auto dekt. Zo verzekert Snappcar de dagwaarde. Het kan ook om de aanschafwaarde gaan, het bedrag dat je hebt betaald toen je de auto tweedehands kocht. Voor dat verzekerde bedrag kun je na een jaar meestal niet meer dezelfde auto kopen. Vooral bij relatief nieuwe auto’s kan dat nadeel snel oplopen.

Als verhuurder moet je bovendien mogelijk belasting afdragen over de inkomsten uit verhuur. “Dat is het geval als de opbrengsten op langere termijn de kosten overtreffen”, zegt Adriaan Ros, woordvoerder van het ministerie van Financiën. De fiscus bekijkt dit van geval tot geval. Volgens de website van Snappcar mogen particulieren 5.000 tot 6.000 euro per jaar belastingvrij verdienen aan de verhuur van hun auto. Maar Ros waarschuwt dat de belastinginspecteur zeker niet op voorhand zal oordelen dat zo’n huuropbrengst onbelast is.

Bovendien zal de Belastingdienst volgens Ros al snel concluderen dat je over de huurkosten 21 procent btw in rekening moet brengen. De geïnde btw moet je vervolgens afdragen aan de Belastingdienst.

Wel kun je mogelijk in aanmerking komen voor de zogenoemde kleine ondernemersregeling als je huurinkomsten beperkt zijn. In dat geval hoef je geen btw af te dragen.

Verdienen aan je auto


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑