Over Irene

Een relatietherapeut met huwelijksproblemen, een longarts die rookt of een styliste waarvan het huis een troep is. Zo voelde ik me de afgelopen jaren wel eens. Ik ben columnist en journalist heb jarenlange ervaring met het schrijven over persoonlijke geldzaken. Bijvoorbeeld over besparen op je energierekening of hoeveel je kunt verdienen met het delen van je auto. Maar mijn eigen adviezen sloeg ik zelf in de wind. Ik weet dat overstappen van energieleverancier honderden euro’s oplevert, maar ik vind het te veel gedoe. En ik wil ook niet dat iemand anders met zijn tengels aan míjn auto zit.

Daarin ben ik niet de enige. Ik kwam er steeds meer achter dat goede adviezen alleen niet genoeg zijn omdat mensen lang niet altijd rationeel handelen. Zo ontwikkelde ik mijn interesse voor de ‘gedragskant’ van de economie. Waarom doen we wat we doen, ook als dat niet altijd goed voor ons is? Voor het AD schrijf ik de wekelijkse column Psychologeld waarin ik ons economisch gedrag analyseer. En voor Vereniging Eigen Huis schreef ik een serie columns over de psychologie die komt kijken bij de aanschaf van een huis. Daarnaast publiceer ik onder meer in de Geldgids, Plus Magazine en Fabulous Mama. Ik hou ervan een onderwerp uit te spitten en daarbij ook mijn eigen ervaringen te gebruiken.

Trots ben ik op de serie ‘Verborgen schulden’ voor het AD. Met de serie wil ik laten zien dat in de schulden raken in Nederland gemakkelijker gaat dan je denkt. Gedrag speelt daarbij een cruciale rol. Gedragseconomen hebben bijvoorbeeld ontdekt dat schulden je dommer maken. Door de focus op overleven zijn mensen met schulden vooral gericht op de korte termijn, waardoor het probleem op lange termijn nog groter wordt.

Naast mijn artikelen en columns werk ik mee aan radio- en televisieprogramma’s, zoals Radio 1, Dit is de dag en Beleggen International. Voor DFT presenteerde ik een webinar over de obstakels die beginnende beleggers ervaren. Ook werk ik op dit moment aan een boek.


Comments are closed.

Back to Top ↑