Leeuwarder Courant

Published on maart 11th, 2014 | by Irene van den Berg

0

Beleggen goedkoper

Beleggers moeten sinds dit jaar direct afrekenen voor beleggingsadvies en vermogensbeheer. Toch houden ze waarschijnlijk meer over aan hun beleggingen.

 Het is natuurlijk prachtig als je een goed rendement haalt over je beleggingen. Maar als de financieel adviseur er aan de achterkant een groot bedrag aan kosten vanaf snoept, blijft er onder de streep alsnog weinig over. Een goede belegger weet niet alleen wanneer hij moet in- en uitstappen; hij snapt ook hoe de kosten van een beleggingsproduct in elkaar steken. Sinds 1 januari is het voor beleggers gelukkig gemakkelijker om hierin inzicht te krijgen.

Sindsdien is het provisieverbod uitgebreid naar beleggingen. Het heffen van provisie over beleggingen  is verboden omdat dit niet altijd in het belang van de consument is. Provisie is de beloning die een financieel adviseur ontvangt – van bijvoorbeeld een bank, verzekeraar of broker – als hij een product verkoopt. Het risico bestaat dat een adviseur een product vooral aanraadt omdat hij daar een hoge provisie op krijgt. Bovendien gold bij beleggingen: hoe meer transacties de adviseur liet uitvoeren, des te hoger de provisie was die hij kreeg van de broker, de uitvoerder van de transactie. Meer transacties waren echter lang niet altijd in het voordeel van de klant.

Beleggen lijkt nu op het eerste gezicht duurder geworden omdat de bank, vermogensbeheerder of beleggingsadviseur nu direct een rekening presenteert. Daar staat tegenover dat het rendement op de beleggingen niet meer wordt gedrukt door de provisies. “Netto wordt beleggen goedkoper door het provisieverbod. Die verwachting hadden we vorig jaar al uitgesproken en de eerste tekenen duiden daar ook op”, zegt woordvoerder Niels Lemmers van beleggersvereniging VEB. Ook de Consumentenbond verwacht dat de kosten van beleggen lager worden door het provisieverbod.

De belegger kan de kosten en rendementen beter met elkaar vergelijken wat leidt tot meer concurrentie en dalende kosten. “Ook willen banken en financieel adviseurs op dit moment laten zien dat iets geleerd hebben van  de crisis en dus geen onbehoorlijke kosten doorrekenen. De vraag is wel of dat niet na een tijdje weer wegzakt”, zegt Lemmers.

De kosten van beleggingen mogen nu alleen nog bestaan uit transactiekosten en daarnaast een beheervergoeding voor vermogensbeheer of managementkosten voor advies over beleggingsfondsen. Aanbrengprovisies, waarbij de bank of vermogensbeheerder de adviseur betaalt voor het werven van een nieuwe klanten, zijn sinds de jaarwisseling echt uit den bozen.

Door die transparantie kan het voor de belegger ineens pijnlijk duidelijk worden hoe hoog de kosten voor beleggingsadvies zijn. “Maar vergis je niet, die kosten waren er vorig jaar ook al alleen werden ze toen verstopt”, verklaart Sandra de Jong van de Consumentenbond.

De VEB verwacht dat beleggers vaker hun heil gaan zoeken in een goedkope manier van beleggen bijvoorbeeld met behulp van trackers. Dat zijn beursgenoteerde fondsen die een bepaalde index volgen, bijvoorbeeld de AEX-index. Omdat dit een passieve manier van beleggen is, zijn de transactie- en managementkosten lager dan bij losse aandelen. “Wij merken dat aanbieders hier ook in hun aanbod op inspringen”, aldus Lemmers.

De VEB gaat de nieuwe transparantie nog niet ver genoeg. Zij willen dat beleggingsadviseurs hun totale kosten gaan communiceren. “Ik wil als belegger exact weten welk rendement ik moet halen om alle kosten te kunnen compenseren. Pas dan kan ik aanbieders met elkaar vergelijken. Nu verschilt de manier waarop transactiekosten worden berekend bijvoorbeeld nog per aanbieder waardoor het lastig is om de kosten langs elkaar te leggen”, aldus Lemmers.

Beleggen goedkoper


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑