Den Haag Centraal

Published on september 7th, 2023 | by Irene van den Berg

0

Twijfels over Haags fastfoodplan: De winkelstraat uit, de kwetsbare wijk in

Een plan van de gemeente Den Haag moet voorkomen dat winkelgebieden dichtslibben met fastfood. Het risico is echter dat de gemeente met dit beleid de fastfoodrestaurants richting scholen en kwetsbare wijken jaagt. “De gemeente Den Haag laat hiermee een kans liggen,” vindt demissionair staatssecretaris Van Ooijen.

Het aantal fastfoodrestaurants in Den Haag is nog relatief laag, stelt RetailSonar, een marketingbedrijf dat fastfoodketens adviseert, in een analyse. “Vooral gemeenten met een grote aanwezigheid van scholieren, studenten en huishoudens met lagere inkomens bieden nog potentieel,” zo schrijft het bedrijf.

Wijken met een lage sociaaleconomische status zijn volgens Lex Burdorf, hoogleraar maatschappelijke gezondheidszorg aan het Erasmus MC, extra gevoelig voor de aantrekkingskracht van nabijgelegen fastfoodzaken. “Een bloemkool is net zo duur als een Big Mac, dan weet je wel wat de keuze is.”

De gemeente introduceert echter een plan om fastfoodrestaurants alleen in winkelgebieden te kunnen weren. Het risico hiervan is dat de gemeente de snacktenten richting scholen en arme wijken jaagt. Bovendien is er in de gemeenteraad weinig enthousiasme voor het invoeren van een aparte horecacategorie voor fastfood en wordt er aangedrongen om te wachten op de fastfoodwet waar Van Ooijen aan werkt.

Dat getreuzel keurt Van Ooijen zelf af. “Het duurt waarschijnlijk nog jaren voordat de wet klaar is. In de tussentijd verwacht ik van gemeenten dat ze kijken wat ze wél kunnen doen.” Bovendien vindt de staatssecretaris dat gemeenten zich niet alleen op de binnensteden waar fastfoodzaken zich concentreren zouden moeten richten. “Het probleem zit óók in de kwetsbare wijken.”

Dit artikel is onderdeel van het ‘Fast Food Nation’ project. Hierin doet The Investigative Desk voor verschillende media (waaronder Vers BetonVrij Nederland en Den Haag Centraal) onderzoek naar de groei van fastfoodketens in Nederland.

Lees het volledige artikel op Den Haag Centraal 

Tags: , ,


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑