Vrij Nederland

Published on oktober 21st, 2023 | by Irene van den Berg

0

Ruim baan voor de vette snack: gemeenten roepen de opmars van fastfood geen halt toe

Omwonenden van fastfoodzaken hebben een grotere kans op hart- en vaatziekten. Ze ervaren bovendien geregeld stank- en geluidsoverlast. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de gezondheid van hun inwoners. Maar er wordt nauwelijks iets gedaan aan de opmars van fastfoodtenten.

Het aantal vestigingen van fastfoodketens McDonald’s, Burger King, KFC en Domino’s Pizza is in de vier grote steden sinds 2000 meer dan verdubbeld. De wethouders van Volksgezondheid van deze steden trokken in 2021 aan de bel over het alsmaar uitdijende aanbod van hamburgers, pizza en friet. In een brandbrief vroegen ze het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om meer handvatten om de komst van nieuwe fastfoodlocaties tegen te gaan. Volgens de brandbrief uit 2021 hebben de gemeenten hun juridische instrumenten om fastfood te weren ‘zo goed als volledig benut’. Maar klopt dat wel?

Uit het onderzoek van The Investigative Desk blijkt dat de stadsbesturen laks reageren op de agressieve uitbreidingsplannen van Big Fastfood. Ze hebben geen beleid opgesteld, waardoor economische  kortetermijnbelangen al snel prevaleren. Fastfoodketens krijgen zo ruim baan om hun ongezonde snacks op elke straathoek te verkopen.

Dit artikel is onderdeel van het ‘Fast Food Nation’ project. Hierin doet The Investigative Desk voor verschillende media (waaronder Vers BetonVrij Nederland en Den Haag Centraal) onderzoek naar de groei van fastfoodketens in Nederland.

Lees het volledige artikel in Vrij Nederland.

Tags:


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.



Comments are closed.

Back to Top ↑