AD Economie

Published on augustus 15th, 2020 | by Irene van den Berg

0

Alles de schuld van jongeren? Kijk eens heel goed in de spiegel, dertigplussers

Veel mensen hebben er tijdens de coronacrisis behoefte aan anderen de maat te nemen. Vooral jongeren worden op sociale media en in brievenrubrieken van dagbladen weggezet als egoïstisch en asociaal. Ik denk dat het contraproductief is om één leeftijdsgroep de les te lezen, en dat het ook geen recht doet aan de lastige situatie waarin veel tieners en twintigers zitten.

Dertigplussers kunnen in de warmste week ooit beter eens in de spiegel kijken dan het gedrag van de jeugd te bekritiseren. Want als we hele generaties gaan veroordelen, dan lust ik er nog wel eentje.

De meeste dertigplussers geven weinig om een houseparty, ontgroening of schuurfeest. Onze ‘hedonistische uitspattingen’ bestaan eerder uit verre reizen, cruises, avondjes uit eten en de aanschaf van allerlei mooie spullen. Tenminste, de groep die dat kan betalen. Al die ‘lolletjes’ dragen bij aan de opwarming van de aarde, daar waren we deze week weer getuige van.

En dat leidt, behalve tot het uitsterven van allerlei planten- en dierensoorten, ook tot meer sterfgevallen onder mensen. Tijdens de hittegolf van juli 2019 overleden er 400 Nederlanders meer dan in een gemiddelde zomerweek, voornamelijk 80-plussers. Even ter vergelijking: afgelopen week stierven er volgens het RIVM negen Nederlanders aan Covid-19.

Het KNMI informeert al sinds de jaren tachtig over klimaatverandering. Toen waren de tieners en twintigers van nu nog niet eens geboren. Het zijn de oudere generaties, ook die van mij, die verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de CO2 die de afgelopen decennia de atmosfeer is ingepompt.

De dertigplussers werkten sinds de jaren tachtig bij de vervuilende bedrijven, stemden op de politieke partijen die wegkeken en pasten hun eigen consumptiegedrag nauwelijks aan.

Iemand van 18 jaar heeft nog weinig kans gehad een stempel te drukken op de wereld, iemand van 60 jaar wel. Toch is het net zo min zinvol om alle dertigplussers weg te zetten als roekeloos en zelfzuchtig. Laten we er vanuit gaan dat iedere leeftijdsgroep het goed voorheeft met andere generaties. Maar dat mensen ook graag van het leven genieten.

Een babyboomer op een cruise is niet anders dan een jongere die te dicht bij zijn vrienden in het café zit. Ze zijn er beide niet op uit om anderen moedwillig te beschadigen, maar ze hebben ook geen zin om na denken over de consequenties van hun gedrag.

Hoe eerlijk is het om van jongeren te vragen om hun pleziertjes op te geven als we dat offer zelf niet willen brengen? Ik vrees dat jongeren de houding van ‘eigen genot eerst’ van geen vreemde hebben. Als we eens goed in de spiegel zouden kijken, zien we dat we allemaal erg op elkaar lijken.

Alles de schuld van jongeren? Kijk eens heel goed in de spiegel, dertigplussers

Tags: , , ,


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑