Metro

Published on augustus 12th, 2015 | by Irene van den Berg

0

Wil je een huis kopen? Houd je hoofd koel!

De gekte op de woningmarkt is op sommige plekken weer helemaal terug. Hoe houd je het hoofd koel als je al een paar keer achter het net hebt gevist? Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis geeft tips.

1. Makelaar inschakelen
Wij krijgen steeds vaker te horen dat de leuke huizen in Amsterdam al weg zijn voordat ze op Funda komen. De verkopend makelaar informeert eerst in zijn eigen netwerk of er al interesse is en zet daarna pas de woning op Funda. Interessante huizen halen de huizensite daardoor niet eens. Dat kun je oneerlijk vinden, maar daarmee heb je nog geen huis. Wil je dit probleem omzeilen, schakel dan zelf een aankoopmakelaar in. Zo word je getipt over huizen die nog niet online staan.

2. Blijf kritisch
Vooral appartementen zijn op dit moment erg gewild. Bij een appartement is de Vereniging van Eigenaren net zo belangrijk als het appartement zelf. Blijf dus kritisch en controleer of het appartement, waar je je oog op hebt laten vallen, een goed werkende Vereniging van Eigenaren heeft. Want een slapende vereniging kan in de toekomst veel gedoe opleveren. Het is misschien jammer, maar dan kun je beter eerder afhaken.

3. Out of the box
Een huis in hartje Amsterdam is niet voor iedereen weggelegd. Denk daarom eens buiten de gebaande paden als je op huizenjacht gaat. In wijken als Amsterdam-Noord of IJburg krijg je veel meer huis voor je geld. En wie in Den Haag wil wonen, kan bijvoorbeeld ook eens in Wassenaar kijken. Wassenaar klinkt misschien duur, maar de plaats bestaat niet alleen uit villawijken. Daarbuiten zijn de woningen soms juist goedkoper dan in Den Haag. Een goede aankoopmakelaar wijst je ook op dit soort mogelijkheden. Die zegt: u zegt dat u dit wilt, maar ik laat u toch even iets heel anders zien.

4. Betaal niet te veel
Direct de vraagprijs betalen, is nooit slim. Dus ook nu niet. Laat je niet onder druk zetten om meer te betalen voor een woning dan die waard is.

5. Hoofd koel
Makelaars zijn er heel goed in om je gek te maken, door te doen alsof dit het laatste huis op de markt is. Laat dat niet gebeuren. Het is vervelend om twee of drie keer achter het net te vissen. Maar je bent dan wel een paar ervaringen rijker. Zie het als leermomenten. En vertrouw erop dat het goed komt. Want na de teleurstelling van vandaag, is er morgen weer een ander mooi huis te koop.

Wil je een huis kopen? Houd je hoofd koel!


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑