& Katern

Published on juli 29th, 2015 | by Irene van den Berg

0

Halt! Douane.

Op vakantie is alles leuker. En vaak goedkoper. Daarom sjouwen veel vakantiegangers koffers vol souvenirs mee over de grens. Weet wel wat je meeneemt, want anders staat je bij de douane misschien een nare verrassing te wachten.

De rode of de groene doorgang. Heb jij wel eens getwijfeld of je het poortje ‘goederen aangeven’ of ‘niets aan te geven’ moest kiezen op de luchthaven? En koos je dan stiekem snel voor het groene poortje? Kijk uit want als je de douaneregels negeert, ben je strafbaar. Dat geldt ook voor vakantiegangers die met de auto, trein of boot reizen. Check dus, voordat je je koffer inpakt, of je belasting moet betalen over de spullen die je meeneemt.

Wie binnen Europa reist, hoeft zich meestal geen zorgen te maken. Maar voor spullen die je in landen buiten de EU koopt, moet je vaak wel belasting betalen, namelijk: invoerrechten, BTW en bij alcohol en tabak ook nog accijns. Sommige producten mogen ons land zelfs helemaal niet in. Hieronder een lijst met souvenirs en waar je op moet letten. Ik kom terug van vakantie en ik neem mee…

Cadeaus
De vakantie is voor sommigen hét moment om een luxe camera of een mooi sieraad aan te schaffen. Maar let op: je betaalt aan de grens belasting als je in een niet-Europees land voor meer dan 430 euro aan spullen hebt gekocht. Hoeveel? “Dat is behoorlijk ingewikkeld”, geeft douanewoordvoerder Gera van Weenum toe. De invoerrechten variëren namelijk per product. Wil je precies weten wat je aan invoerrechten betaalt, dan is het slim om de BelastingTelefoon Douane te bellen (vanuit het buitenland: +31 45 574 303) of je vraag op Facebook (FB-pagina Douane Nederland) of Twitter (@Douane) te stellen. Blijf je onder de 700 euro, dan betaal je het ‘speciale reizigerstarief’ dat in de meeste gevallen 2,5 procent invoerrechten is.

Sigaretten
Door de hoge accijns in Nederland, verandert bijna iedere verstokte roker in de vakantie een tabakstoerist. In België en Duitsland betaal je al minder voor een pakje Pall Mall maar in Polen wordt het pas echt interessant (zo’n 2 euro per pakje). Reis je buiten de EU, dan zakken de prijzen soms nog verder. In Cambodja betaal je maar een paar dubbeltjes voor het lokale merk. Binnen Europa mag je 800 sigaretten over de grens meenemen zonder belasting te betalen. Daarbuiten mag maximaal 200 sigaretten in je koffer stoppen. Het is niet handig om meer te shoppen. Je betaalt dan zoveel aan invoerrechten, accijns en btw, dat je je peuken beter in Nederland kunt kopen.

Sterke drank
Ook sterke drank is soms stukken goedkoper in den vreemde. Bovendien vinden veel vakantiegangers het leuk om het lokale likeurtje mee te nemen als aandenken. Reis je binnen Europa, dan kun je voor de hele familie drank inslaan. Je mag namelijk 110 liter bier, 90 liter wijn, 20 liter likeurwijn én 10 liter gedistilleerde drank, zoals whisky, cognac en jenever meenemen. Met drank van buiten Europa kun je een veel kleiner feestje bouwen. In dat je geval mag je slechts 1 liter sterke drank óf 2 liter mousserende wijn óf 2 liter likeurwijn mee terug nemen.

Nepspullen
Veel gezien op populaire vakantiebestemmingen: handelaren met spotgoedkope tassen, T-shirts en riemen van luxe merken als Armani, Gucci en Louis Vuitton. Nepspul dus. Het is niet strafbaar om zo’n neptas te bezitten. Maar wie namaakspul over de grens wil meenemen, krijgt te maken met strenge regels. Voor eigen gebruik is het toegestaan om een aantal nagemaakte artikelen in te voeren in Nederland. Neem je meer mee, riskeer je inbeslagname en een geldboete. Hoeveel je straffeloos mag invoeren, hangt af van het product. Als je bijvoorbeeld meer dan drie stuks nepkleding invoert dan worden deze in beslag genomen. Wie meer dan vijftig namaak merkkledingstukken invoert, krijgt een geldboete van minimaal 600 euro.

Voedsel
Als jij, en je medereizigers, tegen de geur kunnen is het geen enkel probleem om na je vakantie allerlei Franse stinkkaasjes in te voeren. Maar als je van buiten Europa komt, dan mag je geen vlees of zuivelproducten meenemen zonder een officieel document van een veearts. Op deze manier probeert de EU de verspreiding van ernstige dierziekten, zoals mond- en klauwzeer vogelgriep en varkenspest, te voorkomen. Van buiten Europa mag je ook niet meer 5 kilo fruit invoeren.

Halt! Douane.

Proef op de som: Vrijgezel Boudewijn
Hierboven de theorie, maar hoe werkt het in de prakijk? Boudewijn (48) is vrijgezel. Als verkoper bij een internationaal bedrijf is hij veel van huis. Hij heeft een huurappartement en 20.000 euro spaargeld.
Boudewijn gaat shoppen in New York.

Hij koopt:
2 flessen rum á 0,75 liter;
1 fles cognac á 1 liter;
200 stuks sigaretten;
2 overhemden van 120 euro;
2 stropdassen van 80 euro;
1 kostuum van 425 euro en
1 set vergulde manchetknopen van 245 euro.

Volgens de vrijstellingsbepalingen mag er vrijstelling worden verleend voor:
1 fles cognac á 1 liter;
200 stuks sigaretten en
1 kostuum van 425 euro.

De totale waarde van de overgebleven goederen is 452,50 euro. Omdat deze waarde niet meer bedraagt dan 700 euro, wordt het speciale reizigerstarief toegepast. En je betaalt per artikel alleen invoerrechten als deze meer dan 10 euro bedragen. En de douane heeft geen accijns en als deze niet meer dan 1,59 euro bedraagt.

Voor de flessen rum:
Invoerrechten 2,5% van 7,50 euro          0,19 euro = 0 euro (want blijft onder 10 euro)
Omzetbelasting 1,52 Euro x 2                   3,04 Euro = 0 euro (want blijft onder 1,59 per fles)
Accijns 6,41 Euro x 2                                 12,82 euro
Totaalbedrag                                               12,82 euro

Voor de 2 overhemden:
Invoerrechten 2,5% van 120 euro             3,00 euro = 0 euro (want blijft onder 10 euro)
Omzetbelasting 21% van 120 euro         25,20 euro
Totaalbedrag                                              25,20 euro

Voor de 2 stropdassen:
Invoerrechten 2,5% van 80 euro 2,00 euro = 0 euro (want blijft onder 10 euro)
Omzetbelasting 21% van 80 euro           16,80 euro
Totaalbedrag                                               16,80 euro

Voor de set manchetknopen:
Invoerrechten: 2,5% van 245 euro           6,13 euro = 0 euro (want blijft onder 10 euro)
Omzetbelasting 21% van 245 euro         51,45 euro
Totaal                                                           51,45 euro

Totalen
Invoerrechten                                         0 euro
Omzetbelasting                                   93,45 euro
Accijnzen                                               12,82 euro
Totaal                                                   106,27 euro

Proef op de som


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑