Metro

Published on augustus 12th, 2015 | by Irene van den Berg

0

Zomerhitte in huizenland

Op vakantie gaan, is zó 2014. Wie er deze zomer bij wil horen, moet een huis kopen. Leuk hoor, die vrije dagen en dat mooie weer. Maar de gunstige rente en lage huizenprijzen zijn pas echt puur genot. En een glas Aperol Spritz drinken op een zonnig terras is natuurlijk fijn. Maar een fles goede champagne ontkurken, omdat je net een fantastisch huis hebt gekocht, is pas echt cool. Uh, hot.

En in sommige opzichten is de Huizenjacht Summer 2015-style wel nét een vakantie. Je gaat laat naar bed – omdat je de hele avond achter Funda hebt gezeten – , ontmoet veel nieuwe mensen – lees: makelaars – en ziet allerlei nieuwe plekken. Zie het als een hike door de Pyreneeën. Het is flink doorbikkelen, maar als je eenmaal je doel hebt bereikt, is het geweldig. Of een kampeervakantie in Frankrijk. Iedereen wil die mooie schaduwrijke plek aan de rand van het meertje, dus een beetje ellebogenwerk is vereist.

Dat huis koop je natuurlijk wel in de Randstad. Want een eengezinswoning in Friesland of een flatje in Limburg op de kop tikken, daar is geen kunst aan. Een gerenoveerd appartement in de Amsterdamse Jordaan of Pijp is nooit verkeerd. Maar dé zomerhit van dit moment is een huis met een tuin in – de buurt van – het centrum. Het liefst in Amsterdam. Maar ook bonton zijn leuke tweekappers en hoekwoningen in Utrecht, Haarlem, Den Haag en Rotterdam.

De hippe huizenzoeker herken je aan zijn witte huidskleur en donkere wallen. Zijn mobiel heeft hij altijd bij de hand, want er kan ieder moment een Funda-alert binnenkomen. Hij draagt nette kleding om uit te stralen dat hij voldoende draagkrachtig is. Maar wel met stevig schoeisel voor modderige en overwoekerde tuinen. En hij draagt een rugzakje voor zijn camera, meetlint en schrijfblok.

Hoe ik dit weet? Ik heb vorige week samen met mijn lief een huis gekocht in Rotterdam. En dat ging niet zonder slag of stoot. Het was een vermoeiende reis langs huizen met onaangename klusverrassingen – ‘Nee, dat schilderwerk is sinds de jaren negentig niet meer gedaan’, met estafette-bezichtigingen – ‘Oh, daar gaat de bel alweer. Nog vragen?’ – en met een verkoper die zijn huis op het laatste moment toch niet wilde verkopen – ‘Ik heb zelf nog geen nieuw huis’.

Maar we hebben onze eindbestemming bereikt: een mooie eengezinswoning met grote tuin, niet al te ver van het centrum. Heerlijk, de zomer kan beginnen!

Zomerhitte in huizenland


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑