Metro

Published on februari 18th, 2014 | by Irene van den Berg

0

Verplichte relatietest

Na een hele dag voor een groep lastige pubers te hebben gestaan, fietst hij met een snijdende tegenwind naar zijn tweede baantje als docent in het volwassenonderwijs. Als hij dan eindelijk doodvermoeid thuiskomt, staat zijn vrouw al in de startblokken voor haar avonddienst als verpleegkundige. Achter de computer eet hij een bord lauwe prak op.

Dit is gelukkig geen beschrijving van mijn thuissituatie maar een reclamespotje van ING. Volgens de bank zijn deze twee arme ploeteraars een mooi voorbeeld van hoe je als ING-klant ‘financieel fit’ de toekomst in gaat.

Maar met zijn tweeën drie banen hebben om de studie van de kinderen te betalen en de hypotheek op te kunnen hoesten is niet bepaald mijn droombeeld. En ik wil dit ideaal niet opgedrongen krijgen van een bank die een paar jaar geleden nog een miljardeninjectie nodig had van de overheid, ons dus, om zelf financieel gezond te blijven. Plus een bank die zich wel hard te hoop loopt tegen de voorgenomen inperking van bankiersbonussen. Zijn die toevallig niet te compenseren met een avondbaantje?

Maar nog belangrijker: het is ook heel dom om dit stel als voorbeeld te nemen. Als ze afgepeigerd thuis komen na een dag hard werken, verwacht ik niet dat de vonken er nog vanaf vliegen. Wanneer je elkaar alleen nog in het voorbij gaan een kus geeft, ligt een relatiecrisis op de loer. En een scheiding is pas echt slecht nieuws voor je portemonnee.

Zo is bij ongeveer tweederde van de gedwongen woningverkopen met restschuld een relatiebreuk de oorzaak, blijkt uit cijfers van de Nationale Hypotheek Garantie. Onder één dak wonen is dan vaak geen optie meer dus moet het huis acuut worden verkocht. Bij slechts 17 procent was werkloosheid de aanleiding. Vaak bieden WW of spaargeld dan nog een uitkomst. Zo bezien kan de bank beter een verplichte relatietest afnemen dan zich blind staren op een werkgeversverklaring of drie jaarrekeningen, als iemand een hypotheek wil afsluiten. En het tussentijdse adviesgesprek met de hypotheekadviseur vervangen door een sessie bij de relatietherapeut. Alhoewel, afgaand op deze reclame, moeten banken zich maar niet met de liefde gaan bemoeien.

Mijn advies voor dit drukke stel: gooi die onsmakelijke hap in de kliko, zeg één van die banen op en kruip samen vroeg onder de wol. Daar doe je je kinderen meer plezier mee dan een goed gevulde studiepot en een papa en mama die uit elkaar zijn.

Verplichte relatietest


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑