Metro

Published on februari 11th, 2014 | by Irene van den Berg

0

Exit heilig boontje

Gewetensvraag: je krijgt teveel geld terug bij de kassa. Wat doe je dan? Op het gevaar af het heilige boontje uit te hangen: ik zeg het altijd. Dat ik als scholier nog een blauwe maandag zaterdaghulp ben geweest bij de Zeeman, is een belangrijke reden voor mijn eerlijkheid.

Het tellen van de kassa was op zo’n zaterdag het meest enerverende moment van de dag. Een kastekort betekende een woede-uitbarsting van de winkelmanager. Zelfs van een paar gulden verschil, had ik de hele zaterdagavond suizende oortjes. Iedere keer als ik nu van een caissière wat geld teveel terug krijg, zie ik weer het boze gezicht van mijn Zeemanbaas voor me. En dan kan ik het niet over mijn hart verkrijgen die paar centen stilletjes in mijn portemonnee te laten verdwijnen.

Deze week werd mijn eerlijkheid weer eens flink op de proef gesteld, nu door de gemeente Rotterdam. Ieder jaar bestel ik de Rotterdampas, waarmee je er gratis of met korting op uit kunt gaan. De pas kost normaal 60 euro. Maar Rotterdammers die weinig verdienen – maximaal 1600 euro als stel – kunnen de pas voor 5 euro krijgen. Wat mij betreft een prima initiatief: als je geen cent te makken hebt, is het fijn om gratis naar de Euromast of de film te kunnen gaan.

Het probleem is dat ik ieder jaar onterecht bij die minima wordt ingedeeld en dus een rekening van 5 euro thuis krijg gestuurd. Kloppen de gegevens niet dan moet ik bij een verkooppunt in de rij gaan staan, zo vermeldt de brief. En daar heb ik dus geen zin in. Ik ben dan wel misschien het braafste meisje van de klas, maar ook een lui meisje.

En ik krijg al jaren zo’n lage rekening thuis gestuurd. De eerste keren ging ik er nog wel braaf op uit maar vorig jaar was ik het helemaal zat. Toen heb ik na vele vermoeiende telefoontjes eindelijk de IT-er aan de telefoon gekregen die verantwoordelijk was voor het systeem waarin de fout stond. Hij zou het aanpassen en dit jaar zou ik dan eindelijk wel een hoge rekening krijgen.

Maar helaas…De gemakkelijke weg is om de pas gewoon voor 5 euro in mijn zak te steken. En ik denk dat ik dat ook gewoon doe. Exit heilig boontje. Ik verwacht niet dat er bij de gemeente iemand zo bovenop de financiën zit als bij de textielgigant. Dus visioenen over een IT-er die er flink van langs krijgt van zijn baas zijn in dit geval niet nodig. Toch?

Exit heilig boontje


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑