Flair

Published on april 13th, 2016 | by Irene van den Berg

0

Budgetvraag: ‘Mijn vriend heeft een gat in zijn hand, wat nu?’

Annemiek (31): ‘Ik ga binnenkort samenwonen en ik kijk daar erg naar uit. Maar ik maar me wel een beetje zorgen over onze financiën. Mijn vriend heeft nogal een gat in zijn hand. Hij houdt van dure kleding en geeft graag rondjes in de kroeg. Ik ben juist gewend om veel te sparen. Hoe houd ik mijn financiën op orde, zonder telkens met hem in de clinch te liggen?’

Irene: ‘Liefde is…allebei een eigen bankrekening. Ik woon al meer dan tien jaar samen, maar heb – naast onze gezamenlijke rekening – ook een eigen bankrekening voor kleding, cadeautjes en leuke dingen voor mezelf. Dat raad ik jullie zeker ook aan. Bespreek wat jullie samen voor vaste lasten hebben en stort dat geld op een en/of rekening. Het is ook slim om samen een spaarpot aan te leggen voor grotere uitgaven. Wat er over is, kan hij dan naar eigen inzicht spenderen.

En ga een gesprek over geld niet uit de weg. Ruzie over geld is een belangrijke relatiespoiler. Heeft je vriend schulden gemaakt, dan is het helemaal belangrijk dat jullie daarover goede afspraken maken. Zolang je geen geregistreerd partnerschap aangaat of trouwt, blijft hij verantwoordelijk voor zijn eigen schulden. Maar een deurwaarder kan wel beslag leggen op jullie gezamenlijke spullen als hij niet op tijd aflost. Heeft je lief ook een studieschuld, dan moet hij aan DUO doorgeven dat jullie gaan samenwonen. DUO telt jouw inkomen dan ook mee voor de berekening van zijn maandelijkse aflossing.’

Zo praat je zinvol over geld

    • Accepteer verschillen
    • Stel gezamenlijke doelen
    • Maar geef elkaar ook wat eigen speelruimte
    • Hou je aan afspraken
    • Vraag om hulp van een expert als jullie er niet uitkomen.

 

Budgetvraag vriend


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑