Flair

Published on april 1st, 2016 | by Irene van den Berg

0

Budgetvraag: ‘Krijg ik nog alimentatie nu ik een nieuwe relatie heb?’

Tamara (35): Na een slepende scheiding ben ik eindelijk weer verliefd. Maar ik heb het gevoel dat ik mijn nieuwe vriend beter geheim kan houden. Ik ontvang namelijk alimentatie voor mezelf en mijn drie kinderen. Ik vrees dat mijn ex stopt met betalen zodra hij hoort over mijn nieuwe liefde. Heb ik door mijn nieuwe relatie inderdaad recht op minder alimentatie? Ik ben fulltime moeder maar mijn nieuwe vriend heeft een goedbetaalde baan als advocaat.’

Antwoord Irene: ‘Ik deed laatst een quizje onder vriendinnen: in hoeveel procent van de gevallen denken jullie dat de alimentatiebetaler de man is? Zeventig procent zei de één, tachtig procent gokte de ander. Niemand had het goed. Het juiste antwoord is 99 procent. Geen goede score. Dat betekent dat vrouwen vaak veel minder verdienen. Bovendien weerhoudt het vrouwen er soms van om nieuwe stappen te nemen na een scheiding. Zoals in jouw geval.
Ik kan je voorlopig geruststellen: zolang jullie niet samenwonen, heeft je nieuwe relatie geen invloed op de alimentatie. Maar ga je wel hokken, trouwen of een geregistreerd partnerschap aan, dan heb je geen recht meer op partneralimentatie. Bij kinderalimentatie zijn de regels anders. Voor de hoogte van de kinderalimentatie is de draagkracht van jou en je ex belangrijk. Omdat jouw nieuwe vriend een goed inkomen heeft, zal de rechter waarschijnlijk oordelen dat jouw draagkracht verandert wanneer jullie samen een huishouden gaan voeren. De kinderalimentatie kan dan lager worden of vervallen. Ga niet stiekem samenwonen – voor zover mogelijk met kinderen -, want dan loop je het risico dat je achteraf alimentatie moet terugbetalen.’

Mijn ex betaalt niet, wat nu?
Vraag: Alimentatie kwijt door nieuwe relatie?
Neem contact op met het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) , een overheidsinstantie die de alimentatie int bij wanbetaling. Wacht daar niet te lang mee, want een grote achterstand is lastiger om in te halen voor je ex. Kijk op Lbio.nl voor contactgegevens.

FullSizeRender


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑