De Persdienst

Published on september 4th, 2014 | by Irene van den Berg

0

Wanneer is een bouwvergunning verplicht?

Zin om je huis grondig te verbouwen of er eens lekker de sloophamer in te zetten en dan weer te laten herrijzen? Vergeet niet een bouwvergunning aan te vragen! Want die is in veel gevallen nodig. Ook al ben je de eigenaar van je woning, je mag er niet zomaar mee doen wat je wilt.

En dat is misschien maar goed ook. Want hoe zou jij het vinden als je buurman de voorgevel knalroze verft of ineens 4 woonlagen extra op zijn rijtjeswoning zet? Voor een verbouwing is daarom meestal een ‘omgevingsvergunning bouwactiviteit’ nodig, ook wel bouwvergunning genoemd.

Klein onderhoud
Soms mag je wel aan de slag zonder vergunning. Bijvoorbeeld bij klein onderhoud, zoals het schilderen van de kozijnen, het vervangen van een paar dakpannen of het bevestigen van een nieuwe regenpijp. Ook voor kleine, onopvallende aanpassingen, zoals een zonwering of een rolluik, heb je doorgaans geen bouwvergunning nodig. Dat geldt eveneens voor dakkapellen en bijgebouwen aan de achterkant van je woning. Maar voor alles wat in het oog springt, is zo’n omgevingsvergunning dus wel verplicht.

Woon je in een monument of een beschermd stads- of dorpsgezicht, dan is de gemeente nog strenger. Je kunt dan meestal alleen verbouwen als je klein onderhoud pleegt of als het gaat om een inpandige verbouwing die geen gevolgen heeft voor het uiterlijk van de woning.

Online aanvragen
Op www.omgevingsloket.nl van de rijksoverheid kom je er snel achter of er voor een bouwproject een omgevingsvergunning nodig is. Zo ja, dan kun je de aanvraag via deze site ook direct online indienen. De gemeente toetst vervolgens het bouwplan aan onder meer het bestemmingsplan en de eisen van de welstandscommissie.

De gemeente moet binnen uiterlijk 14 weken beslissen. Weigert de gemeente een vergunning te verlenen, dan kun je een bezwaarschrift indienen. Dat moet binnen 6 weken na het versturen van de afwijzing. Wordt wel een vergunning verleend, dan kunnen belanghebbenden, bijvoorbeeld omwonenden, een bezwaarschrift indienen. Ook zij moeten binnen 6 weken actie ondernemen.

De kosten van een bouwvergunning verschillen per gemeente nogal, blijkt uit recent onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Zo kost een gemeentelijke vergunning voor een kleine verbouwing in Alphen aan den Rijn 37 euro, terwijl Son en Breugel er 844 euro voor vraagt. Een bouwvergunning voor een gemiddelde nieuwbouwwoning kost in Eindhoven 7.588 euro, terwijl je in Hoogeveen 1.789 euro moet betalen.

Kosten vergunning berekenen
Volgens Vereniging Eigen Huis gebruiken gemeentes allerlei verschillende methodes om de kosten van een bouwvergunning te berekenen. “Voor consumenten is het dan ook onmogelijk na te gaan of zij een redelijke prijs betalen voor een bouwvergunning. Wij begrijpen dat de prijzen kunnen variëren omdat grote gemeenten bijvoorbeeld efficiënter kunnen werken bij het beoordelen van een aanvraag. Maar door al die verschillende rekenmethodes is het heel erg lastig vergelijken”, stelt woordvoerder Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis.

Hoewel de kosten dus behoorlijk hoog kunnen zijn, is het heel onverstandig zonder vergunning te gaan klussen. In dat geval kan de gemeente je namelijk dwingen alles weer in oude staat terug te brengen. Doe je dat niet? Dan kan de gemeente een dwangsom opleggen.

Helpt zelfs dat niet, dan komt de gemeente zelf met de sloophamer en draai jij op voor de kosten die gemaakt moeten worden om jouw woning weer te herstellen.

Wanneer is een bouwvergunning verplicht?


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.



Comments are closed.

Back to Top ↑