De Persdienst

Published on februari 7th, 2015 | by Irene van den Berg

0

Intrekken bij je partner, wat moet je daarvoor regelen?

Niet iedereen komt zijn grote liefde al tegen op de middelbare school. Als je elkaar wat later in je leven ontmoet, kan het zijn dat een van beiden al een eigen huis heeft. En omdat het op dit moment niet zo makkelijk is om je stulpje te verkopen, trekt de ene partner dan vaak bij de ander in.

Zolang de liefde bloeit, is dat een prima constructie.Maar zet wel afspraken op papier om te voorkomen dat je van de ene op de andere dag dakloos raakt als jullie om wat voor reden dan ook niet meer samen zijn.

Notaris Martijn Tolsma uit Horst krijgt steeds meer vragen over wat te doen als je intrekt bij je partner. “Vroeger verkocht je gewoon je huis en kocht je samen een nieuwe woning. Maar dat is tegenwoordig niet meer zo makkelijk, dus trekt de één nu vaak bij de ander in.” Volgens Tolsma moet je daar allebei niet te lichtvoetig over denken. “De partner die intrekt, geeft vaak een hoop op. Niet alleen zijn eigen huis, maar ook veel spullen. De nieuwe woning is immers vaak al ingericht.”

Daar mag best wat tegenover staan. Toch hebben veel stellen weinig op papier staan. Meestal blijft de huiseigenaar gewoon de hypotheek betalen en zijn lief betaalt dan ‘huur’, bijvoorbeeld de helft van de hypotheekrente. Nadeel is dat je aan zo’n constructie als intrekkende partner geen enkel recht kunt ontlenen. Dus sta je plotseling op straat als je partner overlijdt of als het tot een relatiebreuk komt.

Mede-eigenaar
Om dit voorkomen kun je mede-eigenaar worden. Door te trouwen in gemeenschap van goederen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan, word je beiden eigenaar van woning en daarmee zijn dus ook allebei verantwoordelijk voor de hypotheekschuld.

Op 2 namen
Een andere optie is dat het liefdesnest op 2 namen wordt gezet. Daarvoor moet de bank wel toestemming geven. Zo’n overdracht brengt wel kosten met zich mee. Zo betaalt de intrekkende partner 2% overdrachtsbelasting over de helft van de waarde van de woning.

Samenlevingscontract
Een eenvoudiger oplossing is afspraken over de woning vast te leggen in een samenlevingscontract. “Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat de vertrekkende partner bij een relatiebreuk een bepaald bedrag meekrijgt om meubels van te kopen. Of dat hij of zij nog een bepaalde periode in het huis mag blijven wonen”, verklaart Tolsma.

Waardeverandering delen
Of leg vast dat de waardeverandering van de woning bij een scheiding moet worden gedeeld. Zo profiteert de intrekkende partner van een eventuele waardestijging, maar delen beiden de schade als het huis minder waard is geworden in de tijd dat er werd samengewoond. “En leg het goed vast als de intrekkende partner geld in het huis stopt”, tipt Tolsma.

Een testament kan voorkomen dat de achtergebleven partner bij overlijden ineens op straat staat. “Je kunt bijvoorbeeld vastleggen dat je partner nog een tijd in de woning kan blijven, voordat je nabestaanden het huis mogen verkopen. Of dat hij of zij de woning helemaal in eigendom krijgt”, legt de notaris uit Horst uit. Belangrijk is dat wel dat de achterblijver in zijn eentje de hypotheek kan opbrengen. “Zo niet, dan is het raadzaam een levensverzekering af te sluiten. Daarmee kan de ander – tijdelijk – de woonlasten betalen.”

Heeft je geliefde een huurhuis, dan ligt het allemaal wat makkelijker. Regel wel dat je naam op de huurovereenkomst komt te staan. Anders loop je het risico dat je direct het huis uit moet als je partner overlijdt.

Intrekken bij je partner, wat moet je daarvoor regelen?


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.



Comments are closed.

Back to Top ↑