De Persdienst

Published on juni 24th, 2014 | by Irene van den Berg

0

Voorkom dubbele verzekering voor autoschade in buitenland

Daar sta je dan, in dat pittoreske dorpje in La Douce France. Het is 35 graden en je bent zojuist per ongeluk tegen een paaltje gereden. ‘Ben ik in het buitenland wel verzekerd voor autoschade’, is de belangrijkste vraag op dat moment. Bij de meeste Nederlanders is het antwoord gelukkig ‘ja’. Sterker, bij pech in het buitenland ligt oververzekering op de loer.

Verzekering
Ongeveer 1 op de 15 Nederlanders krijgt autopech op vakantie. Zo belandt de Nederlandse vakantieganger nogal eens langs de kant van de weg door een oververhitte motor of een klapband. Het is dan ook slim om, voordat je met de auto de grens overgaat, te controleren of je verzekerd bent voor pech onderweg. Dat kan bijvoorbeeld via de reisverzekering, autoverzekering of dealer. “Er zijn veel manieren om je te verzekeren tegen schade in het buitenland. Voorkom dus dat je dubbel verzekerd bent”, waarschuwt Erik Hordijk van vergelijkingssite Hoyhoy.

Of je de schade in het buitenland via je autoverzekering krijgt vergoed, hangt af van je dekking. Er zijn drie soorten autoverzekeringen: WA, WA Beperkt Casco of WA Volledig Casco (All Risk). Een WA-verzekering is wettelijk verplicht en dekt alleen de schade van de tegenpartij. Schade aan je eigen bolide wordt alleen gecompenseerd door de Beperkt Casco- en All Risk-autoverzekering. De dekking in Nederland is vrijwel altijd hetzelfde als in het buitenland.

Die dekking geldt trouwens niet voor de hele wereld, maar je kunt wel een eind rijden voordat je je moet bijverzekeren. Op de groene kaart, die je elk jaar samen met de nieuwe polis krijgt, kun je zien in welke landen je auto is verzekerd. Dat is in bijna heel Europa en alle niet-Europese landen die grenzen aan de Middellandse Zee. Daarnaast ook in Iran en Rusland. In sommige landen ben je verplicht de groene kaart bij je te hebben, dus leg die altijd in het dashboardkastje.

Buitenland
Sommige verzekeraars bieden een aparte buitenlandmodule aan bij de autoverzekering. Daaronder kunnen de volgende zaken vallen: vergoeding van hotelkosten als de auto niet direct hersteld kan worden, vervangend vervoer, nieuwe onderdelen, de kosten voor het wegslepen van de auto en van het buitenlandse autoherstelbedrijf. “Maar bij sommige autoverzekeringen vallen deze zaken weer onder de gewone dekking”, aldus Hordijk.

Kijk voordat je Nederland verlaat dus goed in de polisvoorwaarden van de autoverzekering. “Het checken van de polisvoorwaarden van de verzekering hoort bij de voorbereiding van een autovakantie in het buitenland”, zegt Markus van Tol van de ANWB.

Volgens de ANWB kan het heel vervelend uitpakken als niets geregeld is. “Is er bijvoorbeeld geen vervangend vervoer, dan loop je het risico dat je met de hele familie en al je bagage op het openbaar vervoer moet stappen. Dat is natuurlijk een heel vervelend scenario op vakantie.”

Aanpassen
Kijk daarbij niet alleen naar je autoverzekering. Vervangend vervoer of extra verblijfkosten kunnen ook onder je reisverzekering vallen. Meestal niet standaard, maar wel als je voor automobilistenhulp hebt gekozen. Wil je kosten besparen, vergelijk dan ook eens de buitenlandmodule in je reisverzekering en die van je autoverzekering. Bij grote overlap kun je ervoor kiezen een van beide verzekeringen aan te passen.

Er zijn nog meer opties. Sommige garages en dealers vergoeden de eerste jaren na aankoop van een auto ook de service in het buitenland. In dat geval heb je geen extra verzekering nodig.

En er is ook nog de Wegenwacht. Via de Europa Service kun je je verzekeren voor pechhulp en vervangend vervoer.

Voorkomen dubbele verzekering voor autoschade in buitenland


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.



Comments are closed.

Back to Top ↑