Follow The Money

Published on april 4th, 2023 | by Irene van den Berg

0

Van Nieuwenhuizen negeert lobbyverbod

Oud-minister Cora van Nieuwenhuizen negeerde het lobbyverbod voor oud-bewindspersonen, ondanks alle ophef bij haar overstap naar Energie-Nederland, de lobby-organisatie van de energiesector. Dit blijkt uit stukken die door The Investigative Desk en Follow the Money zijn opgevraagd met een Woo-verzoek. 

Uit de documenten blijkt dat Van Nieuwenhuizen zowel telefonisch als per e-mail contact heeft gehad met (hooggeplaatste personen binnen) het ministerie. Ze krijgt de ook bevestiging van ambtenaren dat de input die ze levert, zoals kritiek op een voorstel om de energierekening betaalbaar te houden, wordt meegenomen in overleggen.

‘Wat mij verbaast is dat Van Nieuwenhuizen gewoon haar werk als lobbyist is gaan doen. Mensen hebben het gevoel dat Den Haag een gesloten netwerk is waar veel mensen geen toegang toe krijgen. En als je dan op deze manier een politieke insider binnenhoudt, dan is dat schadelijk voor het vertrouwen in de politiek’, reageert Bart Vollebergh van Transparancy International die het bewijsmateriaal heeft ingezien.

Lees het volledige artikel op FTM.

Tags: ,


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑