De Persdienst

Published on december 7th, 2014 | by Irene van den Berg

0

Vaarwel fiscaal voordeel!

Een nieuw jaar, nieuwe wetten: de fiscus snijdt in diverse voordelen. Wie slim is, profiteert nog voordat vuurwerk en champagne knallen.

Schenk geld voor een woning
Met het ontsteken van het vuurwerk komt er een einde aan een aantrekkelijk belastingvoordeel.Sinds oktober 2013 kun je belastingvrij een ton schenken aan wie je maar wil. De ontvanger moet het geld wel gebruiken voor zijn woning, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een nieuw huis of een verbouwing. Hij mag van de gift ook zijn hypotheek aflossen of erfpacht afkopen. Niet alleen ouders kunnen voor Sinterklaas spelen. Met je spaargeld kun je ook een neef of een goede vriend helpen.

Als je nog deze maand een bedrag schenkt, mag de ontvanger het geld nog 2 jaar gebruiken voor een verbouwing of onderhoud aan zijn woning. Maar wil hij er een nieuw huis mee kopen, dan moet de woning ook nog echt dit jaar worden opgeleverd. Lukt dat niet, dan is het voor ouders van kinderen onder de 40 jaar volgend jaar wel mogelijk 52.281 euro te schenken zonder dat er schenkbelasting betaald moet worden. Op voorwaarde dat zoon- of dochterlief het geld investeert in de woning.

Vraag snel partnertoeslag aan
Ouderen met een jongere partner lopen vanaf volgend jaar een interessante toeslag mis. De AOW-partnertoeslag verdwijnt voor iedereen die in 1950 of later geboren is en voor het eerst AOW krijgt. De AOW-partnertoeslag is een toelage voor AOW-ers van wie de partner de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet heeft bereikt en geen of weinig inkomen heeft; tot bruto 1.324,46 per maand. En dat kan oplopen tot een behoorlijk bedrag. Op dit moment krijgen 65-plussers met een jonge partner nog een toeslag van maximaal 734,41 euro bruto per maand.

Het is deze maand opletten geblazen voor iedereen met een groen blaadje die al AOW ontvangt. Als je geliefde in het verleden geen AOW-partnertoeslag ontving omdat jullie inkomen te hoog was, kon dat worden aangepast op het moment dat jullie minder inkomsten kregen. Dat verandert per 1 januari. Heeft je lief op dat moment geen toeslag, dan krijgt hij of zij deze ook niet als uw inkomen lager wordt of wegvalt. Controleer dus nog even goed of jullie in aanmerking komen voor de partnertoeslag, want in het nieuwe jaar kun je geen partnertoeslag meer aanvragen.

Trakteer jezelf op een fiets
Doe jezelf tijdens de feestdagen een mooie fiets cadeau. Alle fietsplannen waarmee werknemers via de baas met belastingkorting een fiets kunnen kopen, verdwijnen in 2015. Dus biedt je baas zo’n plan aan, maak daar dan nog snel gebruik van. Een fiets kopen met hulp van de baas is financieel aantrekkelijk, omdat werknemers de kosten van een fiets tot 750 euro kunnen aftrekken van hun brutoloon. De fiets wordt dus deels betaald met geld dat anders toch naar de fiscus zou gaan. Een werknemer die in de hoogste belastingschijf van 52% valt, betaalt 48% van de fiets zelf. Dat scheelt bijvoorbeeld liefst 260 euro op een model van 500 euro.

Kies een nieuwe leaseauto uit
Mag je van de baas een nieuwe auto uitzoeken, dan kan het lonen dat nog voor de jaarwisseling te doen. Tenminste, als het gaat om een milieuvriendelijke bolide. Volgend jaar worden de CO2-normen opnieuw aangescherpt en dat valt ongunstig uit voor de bijtelling van veel populaire automodellen. Ook is het bijtellingspercentage niet meer afhankelijk van het soort brandstof.

Leaserijders moeten een bepaald percentage van de cataloguswaarde van de auto bij hun inkomen optellen, waarover inkomstenbelasting moet worden betaald. Standaard is die bijtelling 25 procent. Maar zuinige auto’s krijgen een lagere bijtelling, van 20 of 14%. Wie in december nog een nieuwe leaseauto uitzoekt, heeft te maken met de lagere bijtellingspercentages van 2014. En die blijven nog maximaal 5 jaar gelden vanaf de dag waarop het kenteken voor het eerst op naam is gesteld.

Vaarwel fiscaal voordeel!


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.



Comments are closed.

Back to Top ↑