De Persdienst

Published on juli 19th, 2014 | by Irene van den Berg

0

Schenken? Lening verstrekken is voordeliger

Vermogende Nederlanders mogen nog het hele jaar belastingvrij een ton schenken als de ontvanger dat geld in zijn woning steekt. Maar hoewel niet iedereen bankier wil worden, is een lening verstrekken toch vaak aantrekkelijker dan schenken.

Wil je een familielid of vriend helpen bij de aanschaf van een woning, dan bestaat de mogelijkheid deze een hypotheek te verstrekken. Voordeel is dat je het geld – in tegenstelling tot bij een schenking – niet definitief kwijt bent en óók nog een aantrekkelijke rente kunt opstrijken. Omdat deze constructie vaak voorkomt bij ouders en kinderen, wordt ook wel gesproken van een familiebank of familielening.

De spelregels zijn dezelfde als bij een gewone hypotheek. Zo moet gewoon rente worden betaald. Het rentepercentage moet schriftelijk vastgelegd worden en marktconform zijn.

Rente
De geldverstrekker ontvangt dus een aantrekkelijke rente over zijn spaargeld, terwijl de rente-inkomsten niet zijn belast. De ontvanger mag de betaalde rente gewoon aftrekken. De hypotheek zelf ziet de fiscus wel als vordering. Deze moet je daarom bij de inkomstenbelasting aangeven in box 3. De ‘nieuwe’ hypotheekregels zijn ook van toepassing op de familielening. Een hypotheek moet sinds vorig jaar in maximaal dertig jaar tijd volledig worden terugbetaald om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek.

Ook moet de lening annuïtair of lineair worden afgelost. Bij een annuïtaire hypotheek betaal je – bij gelijkblijvende rente – een vast bedrag, maar verandert de verhouding van rente en aflossing gedurende de looptijd doordat de schuld steeds kleiner wordt. Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand een gelijk deel aan aflossing en aan rente.

Een familielening tussen ouders en kinderen heeft nog een extra voordeeltje: heeft je kind moeite om de maandlasten op te brengen, dan bestaat de mogelijkheid jaarlijks een bedrag terug te schenken. Let er hierbij wel op dat deze schenking helemaal los staat van de lening. “Schenk het bedrag dus op een ander tijdstip, bijvoorbeeld bij een verjaardag of met kerst”, tipt André de la Porte van Vereniging Eigen Huis.

Leningen
Er zijn maar weinig Nederlanders die zo een paar ton op de plank hebben liggen. Vaak zal de huizenkoper dus ook nog een lening bij de bank moeten afsluiten. Veel ouders denken dat hun kind door de familielening een duurder huis kan kopen, maar dat is helaas niet zo.

De bank telt de lening bij de ouders namelijk mee voor het bedrag dat het kind maximaal kan lenen. Hij of zij moet immers ook rente en aflossing over die lening betalen en de bank wil dat het kind beide leningen kan blijven dragen. Voordat de hypotheek kan worden afgesloten, zal de bank ook de familielening moeten goedkeuren. Een duurder huis kopen kan overigens wel als je een lening kunt verstrekken voor het volledige bedrag.

Hypotheekrenteaftrek
Voor een familielening is een gang naar de notaris niet nodig om te profiteren van hypotheekrenteaftrek. Toch kan het, volgens André de la Porte, slim zijn de lening officieel te laten vastleggen via een notariële akte. “Mocht er later discussie ontstaan over de voorwaarden, dan weet je zeker dat de overeenkomst goed is vastgelegd. Bovendien heeft zo’n akte ‘executoriale kracht’. Dat betekent dat je als geldgever direct beslag kan leggen op geld of goederen als de ander zijn verplichtingen niet nakomt.

“Bij een onderhandse akte – waar geen notaris aan te pas is gekomen – moet je daarvoor naar de rechter, wat vaak veel meer tijd en geld kost”, verklaart de woordvoerder van Vereniging Eigen Huis.

Schenken? Een lening verstrekken is voordeliger


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.



Comments are closed.

Back to Top ↑