AD

Published on augustus 3rd, 2016 | by Irene van den Berg

0

Platzak in het buitenland

Een nachtmerrie voor iedere vakantieganger: je raakt al je geld kwijt door verlies of diefstal. Wat kun je in zo’n geval doen

,,Daar zat ik dan, zonder ene rooie rotcent op zak op een bloedhete zaterdag in Uyuni, Bolivia, meer dan 10.000 kilometer van huis.” Robert Boerleider vertelt over de reis waarop hij zonder geld kwam te zitten omdat een kapotte pinautomaat zijn pas had ingeslikt. ,,De machine maakte rare geluiden. Ik drukte op wat knopjes om de transactie te beëindigen, maar toen werd de connectie verbroken. Vervolgens slikte hij mijn pinpas in en viel het licht uit”, vertelt Boerleider. Paniek maakte zich van hem meester: wat nu?

Blokkeren
Raak je een betaalpas kwijt door verlies of diefstal, neem dan zo snel mogelijk contact op met je bank om de pas te blokkeren. Zet het noodnummer van de bank vóór je vakantie in je telefoon. Blokkeren is ook slim als je pas is ingeslikt. Al is het inslikken van de pas het gevolg van een storing bij de bank, je pas krijg je niet terug. Je moet dus een nieuwe aanvragen. Ben je (ook) je creditcard kwijt, dan heeft blokkeren topprioriteit. Want voor betalen met een creditcard is soms geen pincode nodig. Even oefenen op jouw handtekening en kwaadwillenden kunnen lekker shoppen en dineren op jouw kosten.

Boerleider had zijn creditcard nog, al hielp dat niet veel. ,,Het wisselkantoor accepteerde mijn creditcard niet. En ook in het hotel wilden ze me niet aan cash helpen met mijn creditcard”, vertelt hij. Maar dan ontmoet hij zijn redder in nood. ,,Een backpacker uit Australië, die mij al een paar keer in de stress voorbij had zien rennen, wenkte me om bij hem op het terras te komen zitten. Toen ik vertelde wat mij was overkomen, gaf hij me geld om de komende dagen door te komen.”

Reisverzekering
Loop je niet tegen zo’n gulle gever op, dan is het slim om – na het blokkeren van je passen – contact op te nemen met je reisverzekering. Mits je die hebt natuurlijk. De verzekering helpt je vaak ook met het nemen van vervolgstappen. Zorg er dus ook voor dat je het nummer van je reisverzekering op zak hebt als je op reis gaat. Let op: contant geld is niet gedekt onder iedere reisverzekering. Bovendien geldt meestal een maximum van tussen de 250 en 750 euro. Het is dus onverstandig om veel cash geld op zak te hebben.

Ben je slordig met je portemonnee omgegaan, dan keert de reisverzekeraar ook niet uit. De verzekeraar verwacht van jou dat je alle maatregelen hebt genomen om verlies of diefstal te voorkomen. Geld dat je onbeheerd hebt achtergelaten, wordt dus niet vergoed. Dat geldt vaak ook voor diefstal uit een tent, aanhangwagen, motorrijtuig of vaartuig.

Bij diefstal ben je voor je reisverzekering meestal verplicht direct aangifte te doen bij de plaatselijke politie. Vraag altijd om een kopie van het aangifteformulier. Dit heb je nodig voor je reisverzekering. Weet je wie de dief is, speel dan niet voor eigen rechter. In sommige ontwikkelingslanden zijn de straffen voor diefstal heel zwaar. En een kat in het nauw kan rare sprongen maken.

Spreiden
Veel vakantiegangers spreiden hun geld en betaalpassen, zodat ze nooit helemaal zonder geld komen te zitten in het buitenland. Ben je toch al je geld kwijt, dan is er nog een uitweg. ,,Wij raden vakantiegangers in zo’n geval aan om familie of vrienden geld te laten sturen via Western Union”, zegt Heleen Kamp van de ANWB Alarmcentrale.

Dat werkt zo: Western Union heeft over de hele wereld meer dan 500.000 agentschappen waar een vriend of familielid geld naartoe kan sturen met een creditcard of via iDEAL. De verzender moet jouw naam doorgeven en het land waar hij het bedrag naar overmaakt. Hij kan maximaal 1000 euro overmaken zonder zich bij Western Union te moeten identificeren. Jij kan het geld vervolgens op vertoon van een geldigig identiteitsbewijs bij agentschappen in het hele land ophalen.

Hulp
Ben je in de buurt van een Nederlandse ambassade of consulaat, dan kun je ook daar om hulp vragen. Ze geven of lenen geen geld maar ze kunnen wel bemiddelen als je in geldnood zit. De ambassade geeft bijvoorbeeld advies hoe je geld uit Nederland kunt laten overmaken. Ook kunnen zij contact leggen met plaatselijke juristen of tolken die je verder kunnen helpen. Op rijksoverheid.nl vind je de adressen van Nederlandse ambassades en consulaten in het buitenland.

Boerleider kon zich die moeite gelukkig besparen. Hij had voor de pinautomaat zijn pas inslikte al een busticket naar Argentinië gekocht. Daar kon hij weer geld opnemen met zijn creditcard. ,,Ik had geluk dat ik de Australiër had ontmoet. Anders had ik twee dagen moeten overleven op een halve waterfles en een paar droge bolletjes die ik had gejat tijdens het ontbijt in het hotel.”

Zijn reddende engel hoefde het boodschappengeld zelfs niet terug. ,,Ik stond erop om hem terug te betalen zodra ik weer in Nederland was. Maar hij zei: ‘Het is goed, mate. Daar zijn we backpackers voor. We zorgen voor elkaar in tijden van nood’.”

Tips
1. Bewaar je geld nooit op één plek.
2. Draag geld en pasjes altijd onder je kleding.
3. Draag je rugzak of tas aan de voorkant van je lichaam, waar je hem in de gaten kunt houden.
4. Laat je reisbagage nooit onbeheerd achter.
5. Wees beducht voor afleidingsmanoeuvres van zakkenrollers. Blijf je spullen altijd in de gaten houden.
6. Bewaar geen geld in de auto.
7. Loop niet opzichtig rond met je portemonnee.
8. Laat je door niemand helpen bij het pinnen.

Vakantieleed: platzak in het buitenland


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.



Comments are closed.

Back to Top ↑