De Persdienst

Published on januari 17th, 2015 | by Irene van den Berg

0

Oude facturen verjaren ook

Een oude rekening hoef je niet altijd te betalen. Op een factuur zit namelijk een verjaringstermijn.

Het zou dus zomaar kunnen gebeuren dat er zelfs na 2,5 jaar nog een acceptgiro voor het bankstel op de deurmat valt. Natuurlijk net op een moment dat je even krap bij kas zit. Maar je kunt opgelucht ademhalen hoor; deze rekening is inmiddels verjaard.

Verschillende termijnen
Een verjaringstermijn op facturen beschermt consumenten tegen de nare verrassing van een vordering die ze helemaal niet meer verwachten. Is een factuur verjaart, dan kan de schuldeiser geen betaling meer afdwingen. Er bestaan verschillende verjaringstermijnen. Een vordering naar aanleiding van een overeenkomst verjaart na 5 jaar. “In de zakenwereld verjaart een factuur dan ook meestal na 5 jaar”, zegt woordvoerder Saskia Bierling van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Bij levering aan een consument kan een bedrijf zelfs al na 2 jaar naar zijn geld fluiten als het vergeet een factuur te sturen. Tenzij de consument een overeenkomst afsloot, bijvoorbeeld voor een huurhuis of een zorgverzekering. Bij diensten en reizen geldt voor consumenten een wat langere verjaringstermijn van 5 jaar.

Bijzondere termijnen
Daarnaast zijn er nog een paar bijzondere verjaringstermijnen, bijvoorbeeld voor verkeersboetes. Bij lichte verkeersovertredingen moet de acceptgiro al binnen 4 maanden door de brievenbus vallen. Voor zwaardere verkeersovertredingen geldt een verjaringstermijn van 3 jaar. Een belastingschuld daarentegen verjaart meestal na 5 jaar. Maar helaas, de kans dat dit gebeurt is klein. De fiscus verstuurt automatisch een melding, als een schuld bijna verjaart.

Soms beslist een rechter dat een rekening al is verjaard, voordat de wettelijke termijn is verstreken. Bijvoorbeeld omdat de schuldeiser de indruk wekte dat hij de factuur niet meer zou innen. Dit wordt rechtsverwerking genoemd.

Contact
Slimmeriken die denken dat een rekening verjaart, als ze maar lang genoeg niet betalen, komen bedrogen uit. Zolang de schuldeiser herinneringen blijft sturen, verjaart de rekening niet. Iedere keer dat hij contact opneemt, gaat de verjaringstermijn opnieuw in. Ook als je de oorspronkelijke rekening niet hebt ontvangen, maar wel een herinnering, gaat de verjaringstermijn opnieuw in. De schuldeiser moet wel kunnen bewijzen dat hij contact heeft opgenomen. Bijvoorbeeld door de herinnering aangetekend te versturen.

Als je verhuist, moet je het bedrijf waar je nog een openstaande rekening hebt staan, toch echt even een adreswijziging sturen. Ook al ben je bang dat je dan slapende honden wakkermaakt. Als je geen verhuisbericht verstuurt, kun je de ondernemer immers ook niet aanrekenen dat hij de rekening en eventuele herinneringen naar het verkeerde adres verzendt.

Aangetekende brief
Krijg je een rekening na de verjaringstermijn, dan kun je een aangetekende brief sturen waarin je stelt dat je niet meer gaat betalen. Op de website Consuwijzer vind je een voorbeeldbrief. Maar ook al is een rekening wettelijk verjaard, misschien voel je nog wel de morele verplichting die te betalen. Je hebt immers wel een product of dienst afgenomen waarvoor de ondernemer kosten maakte. Uiteraard kun je altijd besluiten een verjaarde factuur toch te betalen.

Oude facturen verjaren ook


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.



Comments are closed.

Back to Top ↑