De Persdienst

Published on december 8th, 2013 | by Irene van den Berg

0

Ook een suikeroom mag belastingvrij een ton schenken

Belastingvrij een ton schenken aan wie je maar wilt. Dat kan sinds 1 oktober. Voorwaarde is dat de ontvanger het geld investeert in zijn woning.

Het was al eerder aantrekkelijk om je kroost financieel te steunen bij het kopen van een huis of het aflossen van de hypotheek. Voorheen mocht een ouder zijn kind eenmalig maximaal 51.407 euro belastingvrij schenken om te investeren in zijn woning. Deze grens is sinds 1 oktober verhoogd naar een ton. De gulle gevers hoeven het bedrag niet alleen te schenken aan hun kinderen, maar kunnen ook een neef of goede vriend helpen met een gift.

Vermogende Nederlanders
Niet iedereen heeft zomaar een ton op de plank liggen. Het belastingvoordeel is dan ook vooral interessant voor vermogende Nederlanders. Denk aan 65-plussers met een aardig zakcentje. Het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferde in 2011 dat 96 procent van alle 65-plussers over een vermogen beschikt, ter hoogte van gemiddeld 108.000 euro (dit is exclusief het huis). Met een gift kan deze groep een voorschot nemen op de erfenis. Zo betalen ze minder vermogensbelasting. En ze ontlopen door de schenking de eigen bijdrage voor verzorgings- en verpleeghuizen waardoor ze hun eigen vermogen moeten opeten. Voor kinderloze ouderen is dit een mooie manier om belastingvrij te schenken aan bijvoorbeeld een neef of ander familielid.

Maar zo’n grote schenking is natuurlijk vooral erg interessant voor de ontvanger. Hij kan het geld bijvoorbeeld gebruiken voor de aankoop of verbouw van een woning of voor de afkoop van erfpacht. Ook mag de schenking worden ingezet voor het aflossen van de hypotheek. Maar er zijn wel een paar punten die je goed in de gaten moet houden als je een schenking ontvangt voor je woning.

Boeterente
Controleer allereerst of de geldverstrekker geen boeterente rekent wanneer je in één keer een groot bedrag aflost op de hypotheek. De regels zijn op dit punt de afgelopen tijd gelukkig wat versoepeld. ABN Amro Bank en de ING Bank maken boetevrij aflossen mogelijk voor al hun klanten met een hypotheek die ‘onder water’ staat. Bij onder meer Rabobank en SNS bank kun je zonder boeterente aflossen met een belastingvrije schenking. “Wij roepen alle banken eveneens op de regels ook te versoepelen voor mensen die geen schenking krijgen, maar zelf een bedrag hebben gespaard”, zegt woordvoerder Sandra de Jong van de Consumentenbond.

Soort hypotheek
Aflossen op een bankspaarhypotheek of spaarhypotheek is meestal niet verstandig. Bij spaarhypotheken wordt gedurende 30 jaar premie gestort in een aparte spaarpot waarmee aan het einde van de looptijd de openstaande schuld wordt afgelost. Door tussentijds extra af te lossen volgt er op de einddatum een uitkering uit de verzekering die hoger is dan de resterende hypotheekschuld. Over dat deel van de spaarpot betaal je inkomstenbelasting die kan oplopen tot maximaal 52 procent.

Vrijstelling
Tot slot, kinderen die al eerder hebben geprofiteerd van een eenmalig verhoogde vrijstelling mogen minder dan een ton ontvangen. De toen benutte vrijstelling wordt in mindering gebracht op het bedrag dat ze nu ontvangen.

De verruimde schenkingsregels gelden waarschijnlijk tot 1 januari 2015. Maar dat is nog niet helemaal zeker. De regeling geldt hoe dan ook tot 31 december 2013. Wie zeker wil zijn dat hij van het belastingvoordeel kan profiteren, moet dus dit jaar nog een grote schenking doen.

Ook een suikeroom mag belastingvrij een ton schenken


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑