Metro

Published on december 10th, 2013 | by Irene van den Berg

0

Mark, laat me met rust!

Al maanden ontvang ik dagelijks mail van Mark. Nu ken ik Mark helemaal niet, en hij heeft ook nog eens elke keer een andere achternaam en mailadres. Mark Lewis wil mij leren hoe ik veel geld kan verdienen met roulette en Mark Lee weet hoe je miljonair wordt met poker. Ik hoef alleen op de link te klikken en mijn fortuin ligt voor het oprapen.

Natuurlijk trap ik daar niet in. Dit is een duidelijk – en knullig – gevalletje spam. Helaas is niet alle spam zo amateuristisch en doorzichtig. Zoals de griezelig echt lijkende nepmail van ‘de bank’ die om mijn pincode vraagt. Zeker nu moet je oppassen. Omdat er in december veel online wordt geshopt, trekken cybercriminelen hun hele trukendoos open. Ook voor webdieven is de feestmaand the most wonderful time of the year.

Spam versturen mag niet. Het is in Nederland bij wet verboden commerciële mails te sturen naar mensen die je niet kent. Maar ondanks mijn betaalde spamfilter weten veel onzinmails mij toch te bereiken. Zeker via mijn mobiele telefoon.

De Britse komieken van Monty Python maakten ooit een beroemd geworden sketch met een stel in een restaurant. Al snel blijkt dat ze alleen maar gerechten kunnen bestellen waar ‘spam’ in zit, een typisch Engelse variant van ingeblikt vlees. Als vervolgens de rest van de gasten steeds harder ‘spam’ gaat roepen, wordt elke conversatie onmogelijk. Ziehier de oorsprong van onze term voor ongewenste mail. Hoe krijg ik Mark stil? Het liefst zou ik antwoorden dat ik niet in zijn onzin trap. Maar volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) is dat dom: “Als u een antwoord stuurt, weet de spammer dat u de boodschap leest. Hij zal u vervolgens nog meer ongevraagde berichten sturen.”

Dus meld ik mijn spammer aan bij Spamklacht.nl van de ACM. Heel makkelijk gaat dat niet. Ik moet me door talloze vragen heen worstelen en de brontekst naar de site kopiëren. Maar na tien minuten heb ik het voor elkaar.

Vrijwel tegelijkertijd ontvang ik weer een mailtje van Mark met-de-alsmaar-wisselende-achternaam. Veel vertrouwen in een goede afloop heb ik niet, want de ACM laat weten dat ze ‘vanwege de enome hoeveelheid spamklachten’ niet elke klacht onderzoeken.

Maar voor mij ís Mark een bron van grote overlast. Daarom probeer ik het maar op deze manier: Mark, laat me alsjeblieft met rust!

Mark, laat me met rust!


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑