Metro

Published on april 1st, 2015 | by Irene van den Berg

0

Makelaar is (g)een vak 2

Raadsel: welk van de drie onderstaande antwoorden werd gegeven door een makelaar? De vraag luidt: is dit een zonnige tuin?

Antwoord 1: Uh, daar is het oosten. Dus dan heb je in de ochtend zon. En waarschijnlijk ook wel een deel van de middag want het is een diepe tuin.

Antwoord 2: je hebt hier op het terras in de zomer zeker tot drie uur de zon. En als je helemaal achterin de tuin gaat zitten kun je hoogzomer zelfs lekker buiten in de zon eten.

Antwoord 3: tot een uurtje of drie is de tuin goed zonnig. En daarna verkassen we naar de voorkant van het huis. Dat doen veel van de buren ook. Harstikke gezellig! Bij lekker weer gaat de BBQ aan.

Oplossing: antwoord 1 was van de makelaar. Antwoord 2 en 3 van de bewoners van het huis.

Zaterdag bezocht ik met mijn lief de Open Huizen Dag. Voordeel is dat je dan flink wat huizen achter elkaar kan zien. Funda real life, zeg maar. Je belt aan en wordt rondgeleid door de bewoner. Niet door een makelaar. Van tevoren leek me dat best vreemd. Ik vreesde dat de eigenaar elke kritische noot op zijn geliefde stulpje met een dodelijke blik zou beantwoorden. Maar nee. De verkopers die wij spraken, bleken de plus- en minpunten van hun huis goed te kennen. Veel beter dan de makelaar.

Dus geen onrustig geblader in een verkoopfolder om te kijken of er nu wel een vloerverwarming in de badkamer zit. Maar meteen: ‘Nee, die hebben we eruit gesloopt toe we twee jaar geleden de badkamer helemaal verbouwd hebben. We vonden vloerverwarming niet nodig.” En zo kregen we ook direct antwoord op onze vragen over de buren, de verhuisreden en welke spullen er bij het huis horen. Wat een verademing!

Ik zou voortaan het liefst altijd door de bewoner worden rondgeleid. Waarom laten verkopers dat over aan makelaars die soms honderden huizen in portefeuille hebben? Zelfs een goede en gedreven makelaar kan niet alle details van die huizen onthouden. Terwijl je als huizenbezitter ieder hoekje en gaatje van je woning kent. En potentiële kopers alles kunt vertellen over de buurt en de buren.

Ik ben niet op broodroof uit. Een verkoopmakelaar kan heel nuttig zijn. Bijvoorbeeld voor de onderhandelingen of het opstellen van het koopcontract. Maar de bezichtigingen kunnen veel verkopers heel goed zelf, zo bleek zaterdag. Vind je dat toch te spannend? Nodig je makelaar dan eens uit voor een dinertje waarbij je hem doorzaagt over alle details van je huis. Het liefst op een zonnige zomeravond in de tuin. Met de buren erbij.

Makelaar is (g)een vak 2


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑