Metro

Published on maart 25th, 2015 | by Irene van den Berg

0

Het is maar geld

Consumenten zijn nooit eerder voor zulke gigantische bedragen misleid als met de verkoop van woekerpolissen. En de verzekeraars gaan willens en wetens door met deze oplichting.

Ik vraag me af hoe lang journalisten, zoals ik, dit nog moeten opschrijven voordat de politiek ingrijpt. En ik weet het antwoord helaas al: eindeloos. Toch doe ik vandaag een nieuwe poging. En speelt minister Dijsselbloem weer stommetje? Ach, dan heb ik de frustratie van me afgeschreven.

Consumenten zijn nooit eerder voor zulke gigantische bedragen misleid als met de verkoop van woekerpolissen. En de verzekeraars gaan willens en wetens door met deze oplichting. Onlangs schreef ik voor Metro een stappenplan om te ontwoekeren. Hard nodig want nog steeds lekken miljoenen woekereuro’s weg naar de verzekeraars. Maar de crux is niet dat consumenten moeten leren ontwoekeren. Wat er moet gebeuren is dat verzekeraars stoppen ons te duperen met misleidende producten. En dat ze de miljardenschade terugbetalen.

Consumenten zijn nooit eerder voor zulke gigantische bedragen misleid als met de verkoop van woekerpolissen. En de verzekeraars gaan willens en wetens door met deze oplichting. Gesteund door de politiek. Die hoopt de boel glad te strijken met een ‘onafhankelijke’ commissie, met daarin onder andere Jos Streppel, vroeger de financiële baas van Aegon, de grootste woekerpolisfabriek van allemaal. Niet verrassend schildert de commissie gedupeerde consumenten vooral af als een bedreiging voor verzekeraars, in plaats van andersom.

Consumenten zijn nooit eerder voor zulke gigantische bedragen misleid als met de verkoop van woekerpolissen. En de verzekeraars gaan willens en wetens door met deze oplichting. Hoe kan het dat we dat toelaten? Niet alleen de politiek steekt haar kop in het zand. Maar wij ook! Waarom reageren we zo gelaten? We zijn voor minder de straat opgegaan.

Hebben we het met zijn allen te goed? Kunnen we die miljarden wel missen? Het is maar geld, kan je zeggen. Maar waar het om gaat is dat de overheid de belangen van de financiële sector belangrijker vindt dan die van haar burgers. De politiek moet verzekeraars, onder dreiging van hoge boetes, dwingen acuut te stoppen met de oplichting. Dat een hele sector haar klanten afzet, is al enorm kwalijk. Dat de overheid diezelfde consumenten vervolgens ook in de kou laat staat, maakt me nog furieuzer.

Daarom wil ik graag nog één ding opmerken: consumenten zijn nooit eerder voor zulke gigantische bedragen misleid als met de verkoop van woekerpolissen. En de verzekeraars gaan willens en wetens door met deze oplichting.

Het is maar geld

 


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑