De Persdienst

Published on augustus 3rd, 2013 | by Irene van den Berg

0

Koop tickets voor uitjes rechtstreeks bij organisatie

In de zomer is altijd veel leuks te doen: festivals, concerten en andere evenementen. Tickets zijn meestal via internet te koop. Maar waar moet je op letten als je online een kaartje koopt?

Een wedstrijd van het Nederlands elftal, een concert van Beyoncé of Lowlands: voor sommige evenementen is het echt een sport om aan kaartjes te komen. Meestal zit er niets anders op dan tijdig achter de computer te gaan zitten en hopen dat je ertussen komt. Maar bij onlineboeken komt meer kijken dan geduld en een snelle internetverbinding.

Twee manieren
Er zijn twee manieren om onlinetickets te kopen: via het officiële verkoopkanaal dat door de organisator is aangewezen of via een wederverkoper. “Bij concerten vind je de link naar het officiële verkooppunt altijd op de website van de artiest en van de locatie waar het concert is”, zegt Marjanne Manders van concertorganisator Mojo. Kijk bij sportwedstrijden op de site van de club of het stadion waar de wedstrijd wordt gespeeld.

Risico
Wanneer je via het officiële kanaal een kaartje koopt, ben je verzekerd van een geldig ticket. Bij een wederverkoper, die kaarten opkoopt en weer doorverkoopt, heb je die garantie niet. Sommige evenementenorganisatoren hebben namelijk in hun algemene voorwaarden staan dat kaartjes bij doorverkopen hun geldigheid verliezen.

Je loopt dan het risico dat je kaartje niet geldig is. Een ander nadeel van een ticket uit de tweede hand is dat je daarvoor soms fors meer moet betalen. Om een einde te maken aan woekerprijzen is een wet in de maak die onder meer een maximum moet stellen aan de torenhoge administratiekosten die sommige wederverkopers rekenen.

Afgelast
Wordt het evenement onverhoopt afgelast, dan krijg je bij doorverkoop lang niet altijd het hele bedrag inclusief de reserveringskosten terug. Een wederverkoper is immers slechts een intermediair die aan zijn plicht heeft voldaan door de kaarten te leveren. Heb je de kaartjes rechtstreeks bij de organisator gekocht, dan heb je recht op teruggave van het volledige bedrag inclusief de reserveringskosten. Je krijgt reserveringskosten ook terug als de organisator zelf een tussenpersoon heeft ingeschakeld.

Onduidelijkheid
Het is voor consumenten lang niet altijd duidelijk, wanneer ze kaarten uit tweede hand kopen. “Wederverkopers moeten zich duidelijk bekend maken als doorverkoper en de consument op eventuele risico’s wijzen”, stelt Saskia Bierling van de Autoriteit Consument & Markt. Eis daarom altijd je geld terug, als je ticket ongeldig blijkt en de verkoper je vooraf niet op de risico’s heeft gewezen. Dien ook een klacht in bij de Consumentenautoriteit. Die is bevoegd boetes op te leggen.

Koop in ieder geval nooit een tweedehands e-ticket, een digitaal ticket dat in pdf-formaat wordt toegezonden. Op Marktplaats worden zulke tickets nog wel eens aangeboden. De kans dat je dan met een oplichter te maken hebt, is groot. Tickets kunnen namelijk ontelbare keren worden uitgeprint, terwijl ze maar één keer kunnen worden gebruikt “Als iemand honderd keer hetzelfde ticket verkoopt, dan wordt de eerste ticketbezitter toegelaten en heeft de rest pech gehad”, waarschuwt Manders.

Koop tickets voor uitjes rechtstreeks bij organisatie


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.



Comments are closed.

Back to Top ↑