Metro

Published on januari 28th, 2015 | by Irene van den Berg

0

Koe, bedankt voor de melk

Beste huizenbezitter, daar is ie weer: de jaarlijkse aanslag voor de onroerendezaakbelasting (ozb). Voor u een flinke aderlating maar voor ons als gemeente een broodnodige inkomstenbron. Normaal sturen we alleen de rekening maar dit jaar hebben we besloten er een bedankbriefje bij te doen. Hartelijk dank dat u ieder jaar onze kas spekt!

Uw huis is de afgelopen jaren minder waard geworden. Dus u had ongetwijfeld gehoopt wat minder ozb te betalen. Maar helaas, ook dit jaar betaalt u weer meer dan vorig jaar. Ach, u moet maar denken: nog een geluk dat ik niet in Zevenaar woon. Daar stijgt de ozb dit jaar met maar liefst 16 procent.

Wij beseffen dat u de broekriem de afgelopen jaren flink heeft moeten aanhalen. Maar ja, ook wij zitten door de crisis in zwaar weer. Zo hebben we door de dalende huizenprijzen veel minder verdiend op de verkoop en verhuur van onze bouwgrond. Oja, en we waren ook nog met grond gaan speculeren. Dat liep niet zo goed af. Dus we hebben uw geld hard nodig om de gaten in onze begroting te dichten.

Wij gemeentes doen hard ons best uw geld niet over de balk te smijten. Maar dat gaat wel eens mis. Denk aan de Utrechtse nieuwjaarsborrel van 80.000 euro, het logo van Den Haag dat 2,5 ton kost of het nieuwe stadspaleis van de gemeente Hoogezand-Sappemeer met een prijskaartje van 20 miljoen. Dat hadden we misschien niet moeten doen maar gedane zaken nemen geen keer.

We proberen heus op andere manieren meer inkomsten binnen te harken. Maar voor een hogere afvalstoffen- en rioolheffing loopt u niet warm. En die gemeentelijke herindelingen leveren ook al niet de besparing op waarop we gehoopt hadden. Door het opheffen van honderden gemeenten sparen we dan wel de salarissen van honderden burgemeesters en gemeentesecretarissen en duizenden raadsleden uit. Maar doordat we er in die grote gemeentes weer allemaal managers tussen hebben gezet, zijn we per saldo duurder uit.

We zouden natuurlijk ook flink in ons eigen ambtenarenbestand kunnen snijden maar dat doen we liever niet. Dat geeft zo’n hoop onrust en gedoe. Dan schroeven we liever de ozb nog een beetje op. U baalt maar u betaalt. Trouwens, als u nog ergens een leuke melkkoe weet te staan, dan houden we ons graag aanbevolen.

Met vriendelijke groet, uw gemeente.

Koe, bedankt voor de melk


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑