Metro

Published on september 2nd, 2015 | by Irene van den Berg

0

Hoe houd ik mijn kind schuldenvrij?

Het nieuwe leenstelstel voor studenten stelt ouders voor een moeilijke keuze: laat ik mijn kind schulden maken of spring ik bij? Een paar tips om je bolleboos financieel te ondersteunen.

Door het verdwijnen van de basisbeurs is het lastig voor studenten om hun studententijd schuldenvrij af te sluiten. Want wie tijdens zijn studie van de overheid een financieel steuntje in de rug wil, zal moeten lenen. Overigens tegen hele gunstige voorwaarden. Wie dit jaar gaat studeren, betaalt slechts 0,12 procent rente over een studielening bij DUO en krijgt 35 jaar om zijn schulden af te lossen. Wil je als ouder je kind toch uit de rode cijfers houden, dan heb je wel een paar opties.

1) Schenk belastingvrij
Ouders die ruim in hun centen zitten, kunnen hun kroost belastingvrij een flinke duit schenken. Namelijk jaarlijks 5.277 euro en eenmalig 25.322 aan kinderen onder de 40 jaar. Je mag je kind zelfs het dubbele belastingvrij schenken als hij of zij een bijzonder dure studie volgt, van meer dan 20.000 euro per jaar. Bijvoorbeeld een pilotenopleiding of een particuliere hbo.

2) Spaar vooraf
Maar veel ouders kunnen niet zomaar duizenden euro’s ophoesten. Wil je toch bijdragen aan de studie van je kind, dan zul je vroeg moeten beginnen met sparen. De zilvervlootrekening van SNS Bank of Regiobank is dan een aantrekkelijke optie. Deze banken betalen een bonus van maximaal tien procent, die over de volledige looptijd kan oplopen tot 1080 euro. Spaarders moeten dan wel 18 jaar lang de maximale inleg van 600 euro per jaar opzijzetten. Meer sparen kan niet. Let op: Zodra je kind 18 jaar is, kan het vrijelijk over het bedrag beschikken en er dus ook lekker van op vakantie gaan. Je kunt er als ouder dus ook voor kiezen om elders onder je eigen naam te sparen.

3) Leen zelf uit
Of speel zelf voor DUO en leen geld aan je kind. Om schenkbelasting te vermijden, moet je wel rente over de lening vragen. Maar die kun je belastingvrij weer terug schenken. Ook handig: je kunt zelf nog voorwaarden stellen. Bijvoorbeeld: studeert je zoon of dochter snel af, dan zet je de lening om in een gift.

4) Geef in natura
Wil je zoon- of dochterlief financieel wat ontlasten, dan kun je er ook voor kiezen om sommige kostenposten voor eigen rekening te nemen, zoals het collegegeld, de zorgverzekering of de huur van de kamer. Nadeel daarvan is wel dat je je kind het volledige overzicht over zijn financiën ontneemt.

5) Schenk aflossing
Een lening bij DUO is erg aantrekkelijk. Want hoewel de spaarrente op dit moment historisch laag is, is deze nog altijd hoger dan de rente die je bij DUO betaalt. Op een internetspaarrekening krijgt je op dit moment maximaal 1,65 procent rente. Wie het geleende geld niet gebruikt maar op een spaarrekening zet, kan dus een rendement van 1.53 procent (1,65 – 0,12) procent behalen. Je kunt er dus ook voor kiezen je kind maximaal te laten lenen. En pas na de studie geld voor de aflossing te schenken.

Wat kost studeren?
Het Nibud onderzocht wat een student per maand uitgeeft:
Collegegeld: 163 euro
Huur: 366 euro
Boodschappen: 161 euro
Studieboeken en -benodigdheden: 57 euro
Vervoer (naast de OV-kaart): 55 euro
Ontspanning, uitgaan en sport: 144 euro
Kleding en schoenen: 47 euro
Zorgverzekering: 97 euro
Telefoon: 26 euro
Totaal: 1116 euro

Hoe houd ik mijn kind schuldenvrij?


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑