Metro

Published on september 2nd, 2015 | by Irene van den Berg

0

Kleine lettertjes, grote gevolgen

Even snel nog de voorwaarden van onze nieuwe hypotheek doorlezen voordat ik mijn bed induik. Na een lange drukke dag vind ik het hypotheekvoorstel voor ons nieuwe huis in mijn mailbox. Een bloederig horrorverhaal was een fijner verhaaltje voor het slapengaan geweest. Voor het eerst besef ik dat deze gortdroge zinnenbrij mijn leven in een nachtmerrie kan veranderen. Wat volgt is een slapeloze nacht vol doemscenario’s.

Artikel 13.a. Wij kunnen de marktwaarde van uw woning op elk moment laten taxeren. U moet de kosten van de taxatie betalen.

“Goedendag, met de bank. Ik bel even om te zeggen dat we volgende week dinsdag een taxatie hebben ingepland. De kosten daarvan zijn, net als de vorige keren, 400 euro. Ik weet dat we vorige maand ook al een taxateur hadden gestuurd. Maar ja, onze afdeling hypotheekadvies heeft net weer een nieuwe baas en die wil even zeker weten wat alle woningen in onze portefeuille waard zijn.”

Artikel 13.b. Vinden wij de marktwaarde te laag voor de lening? Dan kunnen wij u verplichten bepaalde bedragen op leningdelen terug te betalen.

“Goedendag, met de bank. Ik bel over het resultaat van de taxatie. Deze taxateur schat de waarde van uw huis 20.000 euro lager in dan die van vorige maand. Wij vinden de waarde nu te laag voor de lening. U krijgt twee maanden om 20.000 euro op uw hypotheek af te lossen. Heeft u dat geld niet op de plank liggen? Dan kunt u bij ons gewoon een persoonlijke lening afsluiten, tegen 10 procent rente.”

Artikel 14. Vinden wij dat wij niet genoeg zekerheid hebben voor de lening? Dan mogen wij ons hiervoor verzekeren. U moet de kosten van deze verzekering betalen.

“Goedendag, met de bank. Ik zie hier dat u een persoonlijke lening bij ons heeft afgesloten. Wij vinden het geen prettig idee dat u uw hypotheek niet kunt opbrengen uit uw lopende inkomsten. Wij hebben dan ook besloten op uw kosten een extra verzekering af te sluiten. Die kost 100 euro per maand.”

Artikel 2. Betaalt u een bedrag aan ons niet op tijd? Dan moet u ons extra rente betalen over het bedrag dat u niet op tijd betaald heeft. Wij bepalen hoe hoog deze extra rente is.

“Goedendag, met de bank. U heeft de afgelopen twee maanden de rente en aflossing over uw hypotheek niet betaalt. Dat verbaast ons. Tot een paar maanden terug was u altijd een hele trouwe betaler. Wij brengen u 14 procent extra rente in rekening over de bedragen die u achter bent. Ik zou er alles aan doen om die zo snel mogelijk te betalen. Want als u niet doet wat we hebben afgesproken, dan kunnen we de hele lening intrekken. Tsja, de kleine lettertjes hè.”

En toch heb ik heb ik hier mijn handtekening onder gezet. Want zonder wurgcontract – andere banken zijn geen haar beter – geen nieuw huis. Nu maar heel hard duimen dat de bank aardig voor ons is. En naar de apotheek voor een doosje slaappillen.

Kleine lettertjes, grote gevolgen


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑