De Persdienst

Published on maart 22nd, 2014 | by Irene van den Berg

0

Een verbouwing met meerwaarde

Een geslaagde verbouwing vergroot in de eerste plaats het woonplezier, maar kan ook het huis meer waard maken. Wanneer is een verbouwing een goede investering?

Wie een grote sauna in zijn eengezinswoning bouwt, zal daar vast veel plezier aan beleven. Maar het is niet gezegd dat toekomstige bewoners ook bereid zijn meer te betalen voor deze extra luxe. De kans dat je de complete investering terugverdient, is in ieder geval bijzonder klein.

Niet iedere verbouwing aan je woning levert dus (veel) meerwaarde op. “Verbouwingen die extra meters woonoppervlak opleveren, zoals een uitbouw of dakkapel, zijn vaak de beste investering”, zegt directeur Laurens Hoebert van de Nationale Taxatie Service (NTS).

Oppervlakte
De woonoppervlakte van een huis heeft veel invloed op de prijs. Maar niet alle ruimtes in je stulpje tellen mee voor de woonoppervlakte. Zo worden garages, zolders zonder vaste trap of ruimtes die lager zijn dan 1,50 meter niet meegerekend. “Als je door een verbouwing deze ruimtes wel bij de woonoppervlakte kunt optellen, is dat vaak een heel goede investering”, verklaart Hoebert.

Goede voorbeelden hiervan zijn de aanleg van een vaste trap naar de zolder of de ombouw van een garage tot woonruimte. “De kans is bovendien groot dat je woning hierdoor sneller wordt verkocht. Want je biedt meer ruimte dan soortgelijke omliggende woningen”, stelt Hoebert.

Ook het uitvoeren van (achterstallig) onderhoud aan bijvoorbeeld dak of kozijnen, is een goede investering. “Goed onderhoud is tegenwoordig essentieel voor de verkoop. Slecht onderhoud werkt daarentegen waardeverminderend”, weet de directeur van de Nationale Taxatie Service.

Geld
Voor een bestaande woning mag je in 2014 maximaal 104 procent van de marktwaarde lenen. Dat betekent dat kopers vaak weinig geld hebben voor achterstallig onderhoud. Energiebesparend onderhoud, zoals dubbel glas of spouwmuurisolatie, zie je niet alleen terug in de (meer)waarde van het huis, ze brengen ook de energierekening omlaag. Dat is dus dubbel verdienen.

Bij andere verbouwingen kun je maar een klein deel van de kostprijs optellen bij de woningwaarde. Denk aan cosmetische verbouwingen of de toevoeging van een functie aan de woning die niet iedereen nodig vindt.

Hoe hoog de waardevermeerdering van het huis is, hangt af van de kwaliteit en de stijl van de verbouwing. Een strakke, witte keuken is waarschijnlijk een betere investering dan een badkamer met kleurrijk mozaiek op de vloer. Tenzij je een koper treft die in één klap verliefd is op de nieuwe tegeltjes.

Hypotheekregels
Weet wel dat verbouwen duurder is geworden door de aangepaste hypotheekregels van vorig jaar. Moet je bijlenen voor de verbouwing, dan is de rente over deze extra hypotheek alleen aftrekbaar als je deze in dertig jaar tot de laatste cent aflost.

Ook moet de lening annuïtair of lineair worden afgelost. Bij een annuïtaire hypotheek betaal je – bij gelijkblijvende rente – een vast bedrag, maar verandert de verhouding van rente en aflossing gedurende de looptijd. Bij een lineaire hypotheek betaal je maandelijks een gelijk deel aan aflossing en aan rente.

Taxateur
Het kan slim zijn een taxateur in te schakelen voorafgaand aan de verbouwing. Dat kost een paar honderd euro. De taxateur berekent wat de huidige waarde is van de woning en doet een schatting van de meerwaarde na de verbouwing.

Als je bijleent voor de verbouwing, is het inschakelen van een taxateur soms een eis van de geldverstrekker. Aan de hand van het taxatierapport kan die een inschatting maken hoe hoog de extra lening kan zijn.

Een verbouwing met meerwaarde


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.



Comments are closed.

Back to Top ↑