De Persdienst

Published on maart 1st, 2015 | by Irene van den Berg

0

Een schone lei krijg je niet voor niets

Wanneer je heel diep in de schulden zit, is er in Nederland altijd nog 1 uitweg: de wettelijke schuldsanering. Na 3 jaar wettelijke schuldsanering ben je uit de rode cijfers; of je nu 10.000 euro of een ton in de min stond. Wie schulden heeft, krijgt zo dus een tweede kans. Maar je moet wel in staat zijn een paar jaar heel sober te leven.

Gemeente
Sinds enkele jaren is het lastiger tot de wettelijke schuldsanering te worden toegelaten. Zo moet je eerst een schuldentraject bij de gemeente doorlopen om te kijken of je een regeling met je schuldeisers kunt treffen. Dit wordt minnelijke schuldsanering genoemd. In dat geval wordt een voorstel gedaan aan de schuldeisers, waarbij ze niet hun volledige bedrag terugkrijgen. Veel schuldeisers nemen hier uiteindelijk genoegen mee, onder het aloude motto: van een kale kip valt niet te plukken.

De wettelijke schuldsanering is echt een laatste redmiddel. De schuldeisers hebben dan helemaal geen invloed meer op het bedrag dat zij nog terugkrijgen. Soms is dat nog maar heel weinig. Dus alleen als het niet lukt met schuldeisers tot een oplossing te komen, heeft het zin een verzoek om schuldsanering bij de rechtbank in te dienen. De gemeente kan hierbij helpen.

Bewindvoerder
Gaat de rechter akkoord met het verzoek tot schuldsanering, dan benoemt hij een bewindvoerder. Die heeft contact met de schuldeisers en lost de schulden af. Ook berekent hij het bedrag waarvan je moet rondkomen: het vrij te laten bedrag. Het uitgangspunt is 95 procent van de bijstandsnorm; werk je minimaal achttien uur per week, dan wordt dit bedrag verhoogd naar 100 procent van de bijstandsnorm. Inkomsten boven het vrij te laten bedrag moeten worden gebruikt om schulden af te lossen.

“Online staat een calculator om de exacte hoogte van het vrij te laten bedrag uit te rekenen”, zo tipt Niels Sanders van de Raad voor de Rechtsbijstand, die de uitvoerder is van de wettelijke schuldsanering. Deze rekentool kun je vinden door in een zoekmachine ‘Vrij te laten bedrag-calculator’ in te toetsen.

Verplichtingen
De schuldenaar heeft bovendien een aantal verplichtingen. Wie geen baan heeft, moet solliciteren op een baan van minimaal 36 uur. Ook moet de schuldenaar verplicht aan zichzelf werken om te voorkomen dat hij opnieuw in de financiële problemen komt. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van een budgetcoach of een maatschappelijk werker.

De wettelijke schuldsanering voelt voor veel schuldenaren als een zware beproeving. Niet alleen zijn ze de controle over hun geld kwijt, maar bijvoorbeeld ook over hun post. De eerste dertien maanden van de schuldsanering wordt alle post eerst naar de bewindvoerder gestuurd. De bewindvoerder stuurt de post door in een grote envelop, met hierop een sticker met de mededeling ‘Van bewindvoerder aan schuldenaar’. Dit om te voorkomen dat de automatische verwerking van TNT de post weer naar de bewindvoerder stuurt. Ook wordt de naam van de schuldenaar in de Staatscourant gepubliceerd.

Goede nieuws
Maar het goede nieuws is dat zo’n driekwart van de schuldenaren na drie jaar schuldenvrij is. Een klein deel eindigt tussentijds door een akkoord met de schuldeisers of door een faillissement. In bijna 20 procent van de gevallen is de schuldsanering mislukt of wordt die beëindigd omdat de schuldenaar ineens veel geld tot zijn beschikking heeft. Bijvoorbeeld door een erfenis.

Een schone financiële lei krijg je niet voor niets


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.



Comments are closed.

Back to Top ↑