De Persdienst

Published on december 14th, 2013 | by Irene van den Berg

0

Voordeel pakken op de valreep van 2013

Sommige financiële beslissingen kun je maar het best nemen nog voor de champagne wordt ontkurkt. Fiscale regels veranderen jaarlijks. Door uitgaven slim te plannen, maak je optimaal gebruik van bepaalde regelingen. Wat moet je nog in december doen – en wat juist niet – om fiscaal voordeel te behalen?

Auto of keuken kopen Ben je van plan een auto of keuken te kopen, doe dat dan nog dit jaar. Voor de berekening van de vermogensrendementsheffing gaat de Belastingdienst namelijk uit van de peildatum 1 januari. Het is zaak op dat moment zo weinig mogelijk geld op je rekening te hebben staan. De peildatum voor de aangifte over 2013 is 1 januari 2013. Nu geld uitgeven, maakt voor de aangifte over 2013 dus niet uit, maar in 2015 pluk je er wel de vruchten van.

Schenken
Schenken is ook een manier om het saldo op je rekening te laten slinken. Voor ouders die aan hun kinderen willen schenken, geldt een jaarlijkse vrijstelling. Voor hen is het slim hier gebruik van te maken vóór de kurken knallen. Voor kinderen geldt in 2013 een schenkvrijstelling van 5.141 euro; voor kleinkinderen een vrijstelling van 2.057 euro. Daarnaast geldt een eenmalige vrijstelling van 24.676 euro in 2013. Of van 51.407 euro als je kind een dure studie gaat volgen. Deze vrijstelling wordt zelfs verhoogd naar een ton wanneer de ontvanger de gift investeert in zijn woning. Dit geldt niet alleen voor ouders die aan hun kinderen willen schenken, maar voor iedereen.

Ook een schenking aan een goed doel kan een mooie manier zijn te besparen op vermogensbelasting. Giften aan doelen die voorkomen op de lijst van ANBI’s (Algemeen Nut Beogende Instelling) op de site van de Belastingdienst, zijn aftrekbaar, mits je meer schenkt dan 1 procent van het verzamelinkomen. Gulle gevers die op regelmatige basis aan een ANBI willen schenken, kunnen dit beter uitstellen tot 2014. Voor het aftrekken van periodieke giften is het volgend jaar niet meer verplicht een notariële akte op te stellen. De fiscus publiceert dan online een schenkingsovereenkomst die kan worden gebruikt. Dat scheelt weer notariskosten.

Groen beleggen
Over beleggingen moet je belasting betalen in box 3. Wil je dat voorkomen, kies dan vóór 1 januari nog voor groene beleggingen. Daarvoor geldt een vrijstelling van maximaal 56.420 euro (112.840 euro voor partners). Controleer wel even of het fonds wel door de Belastingdienst als groen wordt aangemerkt. Anders profiteer je niet van dit belastingvoordeel.

Achterstallige belastingaangifte doen
Ligt er nog flink wat administratie op je te wachten, let dan ook op belastingaangiftes. Tot en met 31 december 2013 kun je nog belasting terugvragen voor het belastingjaar 2008 en later. Dat is slim voor iedereen die weinig of voor een korte periode een inkomen had, zoals vakantiewerkers of jongeren met een bijbaantje.

Zwitserse bankrekening opbiechten
Tot slot nog een goed voornemen: heb je nog geld op een Zwitserse bankrekening of een bijbaan waar de fiscus niets van weet, kom ervoor uit! De Belastingdienst geeft zwartspaarders tijdelijk de mogelijkheid boetevrij in te keren. Wie zichzelf vóór 1 juli 2014 vrijwillig meldt bij de fiscus, krijgt geen boete. Daarna geldt de huidige inkeerregeling weer. De boete bij inkeer is dan 30 procent van de ontdoken belasting. Vanaf 1 juli 2015 wordt de boete aangescherpt tot 60 procent van de ontdoken belasting.

Voordeel pakken op de valreep van 2013


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.



Comments are closed.

Back to Top ↑