& Katern

Published on oktober 21st, 2015 | by Irene van den Berg

0

Regel je digitale begrafenis

Veel mensen leven na hun dood ongewild digitaal nog even verder. Wie nu nadenkt over zijn digitale nalatenschap, bespaart zijn nabestaanden pijnlijke verjaardagsherinneringen of vriendschapssuggesties.

Dennis Rademakers is vandaag jarig, staat in je tijdlijn op Facebook. Maar Dennis is helemaal niet jarig. Hij is namelijk drie maanden geleden overleden. Ongeveer de helft van de Nederlanders is weleens geconfronteerd met een social media account van iemand die overleden is, zo blijkt uit onderzoek van uitvaartverzekeraar Nuvema. En dat kan heel pijnlijk zijn. Denk dus goed na over wat jij op internet achterlaat op het moment dat je overlijdt. Met wat voorbereidingen maak je het voor nabestaanden gemakkelijker om je digitale sporen te wissen.
“Uit ons onderzoek blijkt dat Nederlanders hun sociale nalatenschap graag door nabestaanden laten regelen, terwijl die daar helemaal niet op zitten te wachten. Zij moeten in een tijd van rouw al de uitvaart regelen, instanties op de hoogte stellen en het vermogen en de spullen verdelen. Daar komt nu ook nog het beheer van digitale mediaprofielen bij. Het is daarom van belang dat iedereen nadenkt over wat er na zijn overlijden moet gebeuren met zijn digitale nalatenschap en waar mogelijk vast voorbereidingen treft”, stelt Emile de Jong, directeur van Nuvema.
Hierbij een stappenplan:

1) Weet wat online staat
Maak eerst een overzicht van je online activiteiten. Natuurlijk zijn dat je sociale netwerken maar vergeet ook online mailboxen zoals Gmail of Hotmail niet. Het is immers ook niet prettig als die mails eeuwig online blijven rondzweven. Sta je ingeschreven bij een online datingsite, is dat ook goed om te noteren. Sommige online accounts hebben een financiële waarde. Denk aan Paypal of een Spotify-abonnement.

2) Wat wil je: sluiten of een herdenkingspagina?
Bedenk vervolgens wat er met al die online accounts moet gebeuren. In de meeste gevallen moeten ze worden gesloten. Sociale netwerksites als Facebook en Instagram bieden echter nog een andere mogelijkheid: omzetten naar herinneringspagina. Zo’n herinneringspagina kun je zien als een online condoleanceregister waarop nabestaanden herinneringen kunnen ophalen. De meeste Nederlanders zien hun digitale sporen overigens liever verwijderd na hun dood, zo blijkt uit het onderzoek van Nuvema. Maar liefst 42 procent wel dat hun online profielen verwijderd worden. Slechts acht procent wil dat alles online blijft staan. Vijf procent heeft als wens dat zijn of haar digitale profiel een online gedenkplaats wordt. De rest laat de beslissing het liefst over aan nabestaanden.

3) Notaris of kluis?
Om jou eenvoudig te kunnen afmelden bij online diensten, hebben nabestaanden je wachtwoorden nodig. Hebben ze die niet, dan moeten ze achteraf, meestal via een kopie van een overlijdensakte, bewijzen dat je niet meer leeft. En dat zij bevoegd zijn om jou account op te heffen. Sociale netwerken hanteren strikte regels en dat is niet vreemd. Je moet er niet aan denken dat kwaadwillenden jouw pagina kunnen verwijderen of omzetten naar een herdenkingspagina. Het is voor nabestaanden dus prettig als je de inlogcodes van je online activiteiten op papier hebt gezet. Maar het is natuurlijk niet veilig om zo’n document ergens thuis te laten slingeren. Je wachtwoorden als bijlage bij je testament bewaren is een veiliger alternatief. Maar het probleem van online activiteiten is de vluchtigheid. De kans is groot dat over een paar jaar weer andere sociale netwerken populair zijn. En iedere keer je testament door de notaris laten aanpassen, is duur. Zo bezien is het slimmer om het document met wachtwoorden in een kluis te bewaren. Het bedrijf Digizeker – www.digizeker.nl –  biedt een online kluis. Je moet wel naar de notaris, maar in principe slechts één keer. Digizeker wordt ingeschreven in het Centraal Testamentenregister (CTR). Het voordeel daarvan is dat je er zeker van kunt zijn dat erfgenamen jouw digitale gegevens krijgen.

4)  Schakel een online bedrijf in
Maar er is nog een alternatief. Je kunt een bedrijf inschakelen om de accounts te verwijderen, zodat je nabestaanden er helemaal geen rompslomp meer van hebben. Bij Ziggur – www.ziggur.me – kun je een account aanmaken waarin je als je online activiteiten doorgeeft. Zij hebben geen wachtwoorden nodig. Ziggur claimt dat het een vertrouwd merk is, waardoor aan verzoeken om een bepaald online profiel te verwijderen of aan te passen meestal gehoor wordt gegeven. De dienst kost eenmalig 199 euro of 19,90 per jaar. Je kunt er ook voor kiezen om alleen een online overzicht van je digitale activiteiten te maken. Dat is gratis.


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.



Comments are closed.

Back to Top ↑