Metro

Published on maart 11th, 2014 | by Irene van den Berg

0

Ziek van de codes

Drie maal de K78P34, een tube YY665 en dan een doosje 89TGU’s. Dat is samen 12,95 euro alstublieft. Je zou toch vreemd opkijken als de kassière je zo de kosten van je boodschappen voorrekent. Maar voor zorgverzekeraars is het heel normaal om hun klanten onbegrijpelijke codes voor te schotelen op de factuur. Geheimtaal waar een behoorlijk prijskaartje aan hangt.

Deze week kreeg ik een nota van mijn verzekeraar waar ik sterk mijn twijfels bij heb. Het begon er al mee dat ik op de factuurdatum op vakantie was. Een telefoontje naar de zorgverzekeraar leert dat die datum niets wil zeggen. ‘Nee, dat is niet de dag waarop u de zorg hebt afgenomen maar waarop wij het administratieve dossier hebben geopend.’ Lekker handig. En of ik even naar het ziekenhuis wilde bellen want de verzekeraar wilde me om privacy-redenen niet vertellen waarvoor ik de rekening kreeg.

Een telefoontje naar het ziekenhuis bevestigt mijn vermoeden dat de rekening niet klopt, terwijl hij wel van mijn eigen risico afgaat. Ik ga hier geen inkijkje geven in mijn medisch dossier – een blik in mijn portemonnee vind ik wel intiem genoeg – maar neem van me aan dat die factuur onterecht is. Alleen het ziekenhuis en de zorgverzekeraar zijn nog niet overtuigd. Ik krijg na lang aandringen een ‘specificatie’ met meer geheimschrift.

Waarom moet het allemaal zo ingewikkeld? Ziekenhuizen rekenen niet iedere behandeling los af, maar werken met pakketten. Als iemand bijvoorbeeld het ziekenhuis inkomt met een whiplash, wordt er één totaalbedrag gerekend voor alle operaties, onderzoeken en controles. En daaraan wordt dus een abracadabra-code gehangen.

Om die te ontcijferen heeft de Nederlandse Zorgautoriteit een applicatie ontwikkeld. Dat klinkt handig maar van gebruiksvriendelijke apps heeft de zorgautoriteit duidelijk geen kaas gegeten. Het gaat meteen al mis. Als ik de code van de factuur invul, krijg ik de melding: de ingevulde zorgproductcode is niet geldig. Tsja, en dan…

Als patiënten de rekening totaal niet kunnen checken, wordt het voor ziekenhuizen wel heel gemakkelijk om allerlei spookbehandelingen te declareren. Minister Schippers van Volksgezondheid kwam vorig jaar met het plan om patiënten die een fout in een ziekenhuisrekening ontdekken, te belonen met een bonus of een korting op hun eigen risico.

Maar ik heb geen helemaal zin in een puzzelwedstrijd. Ook niet als ik er een leuk geldbedrag mee kan winnen. Ik betaal een rekening pas als ik ook weet waar hij voor is. Zelfs al is het een paar euro voor een doosje 89TGU’s.

Ziek van de codes


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑