Metro

Published on maart 25th, 2015 | by Irene van den Berg

0

Wordt negatieve spaarrente de norm?

Rabobank bereidt zich voor op een negatieve rente op spaarrekeningen. Moet je straks betalen om je geld te stallen bij een bank?

Let op: geld sparen kost geld. Krijgen we deze waarschuwing binnenkort te zien als we geld storten op onze spaarrekening? Dat Rabobank haar ICT-systemen klaar maakt voor een spaarrente onder de nul, deed vorige week veel stof opwaaien. Het zou voor Nederland een unicum zijn als je als particulier moet betalen om te sparen. Maar in Duitsland en Denemarken is het bij sommige banken al zover. Hoe kan dat?

Banken kunnen op dit moment spotgoedkoop lenen bij de Europese Centrale Bank (ECB). Die goedkope kredieten moeten de economie stimuleren. Nadeel is wel dat banken daardoor niet meer zitten te kijken op het spaargeld van particulieren. Bovendien betalen ze geld om overtollige middelen bij de ECB te stallen. Zakelijke klanten dokken daarom nu soms al rente over hun spaargeld.

Hoewel Rabobank zich achter de schermen gereed maakt voor een negatieve spaarrente, acht ze de kans erop voorlopig ‘verwaarloosbaar’. “Wij snappen dat een rente op je spaargeld niet te bevatten is. Het is niet iets wat wij graag willen. Maar we willen er wel op voorbereid zijn als het toch zover komt”, zegt Hendrik Jan Eijpe van Rabobank.

De Consumentenbond maakt zich nog geen grote zorgen. “We hopen dat het niet gebeurt, maar we moeten afwachten. Wij vinden het vooral belangrijk dat spaarders een alternatief houden waar ze wél rente ontvangen”, zegt Sandra de Jong van de Consumentenbond. Maar op de vraag of ING een negatieve spaarrente uitsluit, antwoordt een woordvoerder: “we kunnen niet in de toekomst kijken. We verwachten dat een negatieve rente nog een lange tijd zal duren, als het zich al zal voordoen.”

Mocht het zover komen, dan zijn vermogende spaarders waarschijnlijk als eerste de klos. Bij de Duitse Skatbank bijvoorbeeld moeten alleen klanten met meer dan een half miljoen spaargeld rente betalen. Maar dat betekent niet dat je als kleine spaarder opgelucht adem kunt halen. Pensioenfondsen hebben grote spaartegoeden en betalen bij een negatieve spaarrente dus veel rente. Als zij minder rendement behalen, krijgt iedereen minder pensioen.

Als je moet betalen om te sparen, ontvang je dan andersom ook rente als je leent van de bank? Rabobank wil niet zeggen of haar ICT ook klaar is om particulieren rente te betalen voor een lening. “Dat is een hypothetische situatie. Daar ga ik niets over zeggen”, aldus Eijpe. Toch is dit in het buitenland al realiteit. Een Deense bank kondigde onlangs aan een hypotheek op de markt te brengen waar de bank rente over betaalt.


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑