Metro

Published on oktober 14th, 2015 | by Irene van den Berg

0

Wie van de drie?

Mijn naam is Zet Zetpeeër
In mijn vak zit een vaste baan er echt niet in. Ik ben uit pure noodzaak dus maar voor mezelf begonnen. Maar ik vind het eigenlijk helemaal niets. Het is iedere maand maar weer afwachten of er genoeg werk is. En dan hollen de tarieven ook nog achteruit. Als ik er iets van zeg, dan luidt het antwoord: ‘Dan ga je toch lekker voor een ander werken. Voor jou tien anderen.’ En dan houd ik mijn mond maar weer want ik ben bang om de opdracht kwijt te raken. Ik hoop dat ik gezond blijf. Want een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan ik niet betalen. En sparen voor later lukt ook niet. Ik vrees dat ik in het harnas zal sterven, want een normaal pensioen zit er voor mij echt niet in.

Mijn naam is Zet Zetpeeër
Ik had al een aantal maal tevergeefs gesolliciteerd, toen ik dacht: waarom begin ik niet gewoon voor mezelf? Ik ben goed in mijn vak en heb een aardig netwerk, dus ik kan het ook best zelf rooien. Ik vond het in het begin wel spannend. Want ik besef heel goed dat er bij ondernemen meer komt kijken dan alleen goed werk afleveren. Acquisitie, administratie, het was allemaal nieuw voor me. Maar het is leuk om te ontdekken dat me dat best goed afgaat. Ik mis de vaste inkomsten, maar voor die onzekerheid krijg ik ook veel terug. Dat ik mijn eigen tijd kan indelen, vind ik echt een luxe. Als het mooi weer is, geef ik mezelf lekker een dagje vrij. Ik vind het alleen wel lastig wat ik apart moet zetten voor mijn pensioen en voor als ik arbeidsongeschikt raak. Ik heb het gevoel dat je daar bijna niet tegenop kunt sparen.

Mijn naam is Zet Zetpeeër
Iedereen verklaarde me voor gek toen ik mijn vaste baan opzegde. Maar ik had geen zin meer om iedere dag verplicht op een kantoor te zitten, zodat mijn baas over mijn schouder mee kan kijken. Ik heb er geen enkel probleem mee om hard te werken, maar dan wil ik daar wel zelf de vruchten van plukken. En dat doe ik nu. Als ik een maand veel opdrachten heb, zie ik dat ook terug op mijn bankrekening. Ik vind het ook heel fijn dat ik zaken als pensioen nu zelf kan regelen. Ik wil niet samen met heel Nederland in een standaard pensioenregeling worden geduwd. Ik weet zelf het best hoelang ik door wil werken en wat ik daarna nodig heb. En nu ik geen loonslaaf meer ben, hou ik dat nog heel lang vol.

Wil de echte Zet Zetpeeër dan nu opstaan?

Wie van de drie?


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑