AD Economie

Published on juli 11th, 2020 | by Irene van den Berg

0

‘Wat Farmers Defence Force doet, is geen actievoeren maar intimidatie’

Column – In Boxtel staat een slachterij waar iedere dag 20.000 varkens worden geslacht. Bij een steekproef in juni bleek dat 1 op de 3 medewerkers daar was besmet met het coronavirus. Toch bleef de virusbrandhaard open, want anders konden boeren hun beesten niet kwijt. Onze vleesindustrie is zo efficiënt ingericht dat er dagelijks tienduizenden varkens dood moeten. Een discutabele beslissing, want er is nog steeds geen duidelijkheid waarom slachterijen zo vaak door het virus worden getroffen – ligt het aan de arbeidsmigranten, de koelsystemen of de dode dieren? Geen wonder dat Boxtelnaren zich zorgen maken. Ze willen niet dat Vion het volgende Tönnies wordt. Een groep Brabanders ging daarom een paar weken geleden de straat op.

Toen Farmers Defence Force hier lucht van kreeg, kwam de club met een tegenactie. Een oproep ging uit naar leden: ‘We maken een zeer duidelijk statement dat iedereen, en ik bedoel iedereen, met zijn tengels van onze sector afblijft!!’ Dat deden ze door foto’s te maken van de nummerborden van de demonstranten. Achteraf riep FDF op om foto’s en video’s van de ‘extreme vegans en dierextremisten’ te delen op Facebook. Op sociale media werd geïnsinueerd dat de demonstranten naar huis gevolgd waren om hun adressen te achterhalen. ‘Dan weten wij straks wie deze mensen zijn en zal het net zich langzaam om hen sluiten! Van anonimiteit naar vol in de publiciteit. Daarna mogen deze mensen zich verantwoorden.’ De pagina werd verwijderd, maar is opnieuw aangemaakt.

Laten we het beestje nu eens bij de naam noemen: wat Farmers Defence Force doet is geen actievoeren maar intimidatie. ,,Farmers Defence Force kun je zien als een pitbull die in je broek hangt. Wij hebben ons vastgebeten en laten niet los voordat onze eisen zijn ingewilligd’’, sprak een regionale FDF-actieleider in het blad Boerderij. Omdat een pitbull niet bepaald een vreedzaam dier is, vind ik dit een enge vergelijking. Maar nog beangstigender is de boodschap dat de boerenclub geen nee duldt. Dat is ronduit ondemocratisch en kan alleen maar leiden tot verdere radicalisering.

Want wat doet de FDF met mensen die hun mening niet delen? Voorman Mark van den Oever zei afgelopen zaterdag in het magazine bij deze krant dat hij er ‘alles aan zou doen’ om Jesse Klaver en Tjeerd de Groot – het D66-Kamerlid dat stelde dat de veestapel moet worden gehalveerd – ‘klein te krijgen’. Dat leek mij een impliciete bedreiging, maar het gesprek keuvelde daarna vrolijk verder over het pasgeboren zoontje van Van den Oever. Maandag kwam naar buiten dat De Groot aangifte heeft gedaan wegens doodsbedreigingen in Facebookgroepen van radicale boerenclubs. Het zou goed zijn als journalisten zich wat minder naïef opstellen ten opzichte van de FDF.

Maar nog belangrijker: de politiek, en dan met name landbouwminister Carola Schouten, moet zich veel steviger uitspreken tegen de intimidatie van burgers en politici door boze boeren. Ik vrees dat ik wel weet waarom ze dat niet doet: Schouten heeft ook een auto met nummerbord, een adres en een zoontje. En geen zin om te worden ‘gerecenseerd’ in een Facebookgroep van radicale boeren.

‘Wat Farmers Defence Force doet, is geen actievoeren maar intimidatie’

Tags: ,


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑