AD Economie

Published on januari 16th, 2021 | by Irene van den Berg

0

Vrouw betaalt rekening van scholensluiting

Helaas niet verrassend: tijdens de eerste scholensluiting kwam het thuisonderwijs vooral op het bordje van vrouwen terecht. Thuiswerkende moeders besteedden meer tijd aan de zorg voor de kinderen dan hun eveneens thuiswerkende hubbies. En ze ervaarden een slechtere balans tussen werk en privé, bleek uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek en I&O Research. Dit was niet alleen slecht voor de gemoedstoestand van werkende moeders, maar ook voor hun portemonnee. Want door die extra zorg konden ze tijdens de eerste scholensluiting minder betaalde uren draaien dan mannen.

Het onderzoek werd al gepubliceerd in september, maar nauwelijks opgepikt door de media. Misschien omdat de conclusies niet verbaasden, maar ik denk vooral omdat we het sluiten van scholen toen als een afgesloten hoofdstuk zagen. Niemand wil dat de scholen opnieuw dicht gaan, riep het kabinet van de daken. De ellendige gevolgen van de eerste sluiting waren immers bekend: de lagere schooladviezen, de leerachterstanden bij kwetsbare kinderen en de forse toename van het aantal slachtoffers van kindermishandeling. Oja, en vrouwen werkten dus tijdelijk wat meer minder dan hun mannen. Soit.

Maar nu de tweede scholensluiting deze week is verlengd, lijkt het me goed om hier wél een punt van te maken. Ik heb namelijk de indruk dat het er tijdens de tweede scholensluiting niet veel anders aan toegaat. In onze klassenapp zijn het alleen moeders die stressen over opdrachten die niet klaarstaan of links die niet werken. Het geeft de indruk dat vaderlief ondertussen boven rustig zit te werken.

Zelfs als stellen de last wel eerlijk verdelen, zijn de financiële consequenties voor vrouwen vaak groter. Simpelweg omdat ze minder verdienen. Voor de coronacrisis was meer dan 1 op de 3 vrouwen niet economisch zelfstandig en de kans is groot dat dat percentage sindsdien is gegroeid. En onder vrouwelijke zzp’ers is zelfs ongeveer 40 procent financieel afhankelijk van haar partner of een uitkering. Om me heen zie ik dat juist die vrouwen nu voor het thuisonderwijs opdraaien. Want ze zijn zo lekker flexibel.

Ook mijn inkomen als zzp’ er halveerde zo ongeveer tijdens de eerste lockdown. Mijn man en ik hadden de zorg voor ons dochtertje, toen nog kleuter, ongeveer fiftyfifty verdeeld. En dat betekende een halvering van mijn werkweek. Nu maken we voor twee dagen per week gebruik van de noodopvang.

Hoe langer de scholensluiting duurt, des te groter de impact op het inkomen van vrouwen. ‘Als deze moeders blijvend meer gaan zorgen voor kinderen, kan dit ook gevolgen hebben voor de inkomensongelijkheid tussen vaders en moeders’, waarschuwden de onderzoekers in september.

Ik zag een berichtje van een mannelijke docent op Twitter die voorspelde dat het onderwijs door de lockdown voor altijd is veranderd: net als thuiswerken wordt online lesgeven volgens hem onderdeel van het onderwijs after corona Hij ziet dat als een groot voordeel: kinderen komen alleen nog naar school voor lessen die per sé klassikaal gegeven moeten worden, waardoor de klassen kleiner kunnen. Ik vroeg me meteen af wie dat thuisonderwijs dan gaat begeleiden. Maar het antwoord weet ik eigenlijk al.

De vrouw des huizes betaalt de rekening voor de scholensluiting

Tags: ,


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.



Comments are closed.

Back to Top ↑