Metro

Published on januari 14th, 2015 | by Irene van den Berg

0

Voor elke rimpel 100 euro eraf

Ouder worden is afscheid nemen. Langzaam maar zeker verlies je je rimpelloze huidje, je soepele gewrichten en je geheugen. Voor ouderen met een vaste baan is er één grote troost. Hun salaris heeft geen botoxspuit nodig. Dat wordt met het verstrijken der jaren steeds voller en glanzender. Werkgevers willen dat ouderen financieel een stap terug doen ten gunste van jongeren. Maar voor de vakbonden is dat onbespreekbaar. Vijf redenen waarom ik daar spontaan grijze haren van krijg.

1) Jongeren zijn niet minder productief
Je hoort mij niet beweren dat oudere werknemers minder opleveren. Maar ik weiger te geloven dat jongeren altijd minder presteren. Wat ze missen aan ervaring maken ze meestal goed met jeugdige gedrevenheid. Allebei waardevol dus ik snap niet waarom het één beter wordt beloond.

2) Top van je salaris valt te laat
Werknemers zitten op de top van hun inkomen als de kinderen al lang en breed het huis uit zijn en hun hypotheek grotendeels is afgelost. Terwijl dertigers en veertigers hun salaris hard nodig hebben voor het betalen van de woonlasten, kinderopvang of studie van de kinderen.

3) Ouderen concurreren zichzelf uit de markt

Vijftigplussers klagen vaak dat ze zo lastig aan een nieuwe baan komen. Een van de oorzaken is dat ze zo duur zijn. Wie bereid is om voor minder te werken, komt sneller aan een baan. Zo simpel is het.

4) Ik hou niet wachten
De stilzwijgende afspraak is nu dat je aan het begin van je loopbaan wordt onderbetaald, maar daar aan het einde een riant salaris voor terugkrijgt. Zo’n uitgestelde betaling is in niemands belang. Waarom gaan we met zijn allen op ons geld zitten wachten totdat we de vijftig gepasseerd zijn?

Voor elke rimpel 100 euro eraf

5) Zo ontneem je werknemers de kans fris en fruitig hun pensioen in te gaan
Aan het einde van je carrière minder gaan verdienen, is nu nog een absolute no-go. En dus werken veel vijftigers en zestigers fulltime in banen die niet meer aansluiten bij hun lijf of kennis. Hoe fijn is het om aan het einde van je carrière wat minder of in een lichtere functie te gaan werken? Natuurlijk moet je dan wel bereid zijn om wat salaris in te leveren.

Prestatie zou een maatstaf moeten zijn voor je salaris, niet het aantal verjaardagen dat je telt. Als de vakbonden krampachtig blijven vasthouden aan het oude systeem, dan wordt het misschien hoog tijd om afscheid van hen te nemen.

Voor elke rimpel 100 euro eraf


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑