Metro

Published on oktober 31st, 2013 | by Irene van den Berg

0

Verzekering voor heethoofden

Ik ben geen ruziemaker. Tenminste, dat vind ik zelf. Toch prijs ik me gelukkig dat we al enige jaren een rechtsbijstandsverzekering hebben, want die is al vaak goed van pas gekomen. Of ben ik misschien een groter heethoofd dan ik wil toegeven?

Een rechtsbijstandsverzekering dekt juridische ondersteuning als je in een conflict verzeild raakt. De verzekering is al een tijdje in opmars. Wellicht omdat we met z’n allen in financieel onzekere crisistijden niet snel bereid zijn om water bij de wijn te doen. Of misschien hebben we een korter lontje door onze geldzorgen. Bij de meeste verzekeraars kun je kiezen voor juridische steun bij bijvoorbeeld verkeersruzies, conflicten op het werk of een geschil met een verkoper.

De eerste keer dat we een beroep deden op onze rechtsbijstandsverzekering was in de aanloop naar onze bruiloft. Vlak voor die heugelijke gebeurtenis liet de verhuurder van onze feestlocatie doodleuk weten dat ‘onze’ zaal dubbel geboekt was. Toevallig ook nog aan vrienden van de uitbater. Onnodig te vermelden dat wij aan het kortste eind trokken en – met nog maar enkele dagen te gaan – op zoek moesten naar een nieuwe plek voor ons en onze gasten.

De rechtsbijstandsverzekering had met ons te doen en spoorde ons aan snel een nieuwe locatie te regelen. Dat er niet zoveel meer te kiezen viel en we waarschijnlijk fors duurder uit zouden zijn, was geen probleem. De verzekering paste het verschil bij.

Goed geregeld, zou je zeggen. Toch bleef het gevoel knagen dat de onbeschofte uitbater er wel heel makkelijk vanaf kwam. De oplossing kostte hém immers niks, zelfs geen ‘sorry’. In latere gevallen waarin we een onze rechtsbijstandsverzekering inschakelden, gebeurde steeds hetzelfde; de verzekeraar liet het geschil voor wat het was en betaalde ons voor de geleden schade. Problem solved, maar onbevredigend voor mijn rechtsgevoel.

Bij een rechtsbijstandverzekering wordt dus maar zelden rechtsbijstand verleend, is mijn ervaring. Dat is ook logisch. Verzekeraars besteden juridische hulp uit en advocaten zijn niet goedkoop. Bij geschillen van een paar honderd euro loont het eenvoudig niet om een prijzige jurist aan het werk te zetten. De schade vergoeden is dan voor de verzekeraar een veel goedkopere oplossing. Zo bezien is de rechtsbijstandsverzekering eerder een ‘genoegdoeningverzekering’.

Toch is het jammer dat verborgen heethoofden als ik zo nooit de zoete smaak van de morele overwinning zullen proeven. Voor wie het trouwens weten wil: de nieuwe feestzaal was nog veel mooier dan de dubbel geboekte locatie. Lekker puh.

Verzekering voor heethoofden


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑