Metro

Published on oktober 29th, 2014 | by Irene van den Berg

0

Vast aan veilingprijs

Wie via een veilingsite een vakantie of dagje uit wint, kan er niet meer vanaf. Oriënteer je dus goed voordat je je verliest in het biedspel.

Jippie, via een online veiling heb je een dagje sauna ‘gewonnen’ voor maar 10 euro. Maar als de overwinningsroes wegebt, zie je dat de sauna aan de andere kant van het land ligt. En met de benzine erbij loopt zo’n dagje zweten dan toch weer flink in de papieren. Maar helaas: annuleren kan meestal niet.

Winnen geeft een kick. En daar spelen veilingsites slim op in. De meeste veilingsites werken op dezelfde manier: terwijl de minuten wegtikken, bieden consumenten op reizen, tripjes en producten. Alleen de hoogste bieder kan van de aanbieding gebruik maken. De bekendste internationale veilingsite is Ebay. En in Nederland wordt de site Vakantieveilingen bijvoorbeeld meer dan 200.000 maal per dag bezocht. In de hitte van de strijd bied je soms meer dan je van plan was. Terwijl de laatste seconden verstrijken, verhoog je je bod nog snel even met 5 euro. Volgens de Consumentenbond valt het voordeel daardoor meestal flink tegen. “Heel vaak ben je elders goedkoper uit. Neem bijvoorbeeld kaartjes voor de Efteling. Vaak lopen daar op allerlei plekken acties voor. Bij een bieding op een veilingsite ben je dan al snel duurder uit”, zegt woordvoerder Joyce Donat van de Consumentenbond.

Ook zien de bieders vaak de bijkomende kosten over het hoofd. Het is dus verstandig om eerst goed te checken wat de aanbieding behelst, want er zitten soms wat addertjes onder het gras. Sommige tripjes kun je alleen in het laagseizoen of doordeweeks boeken. Soms komen er nog allerlei kosten bovenop, zoals administratiekosten. Of je moet verplicht een ontbijt à 25 euro afnemen bij je hotelovernachting. Wil je achteraf alsnog van je gewonnen prijs af, dan is dat meestal niet mogelijk. Voor online veilingen geldt dat je veertien dagen bedenktijd hebt waarin je zonder opgaaf van redenen van de aankoop mag afzien. Dat klinkt goed, maar jammer genoeg zijn vakanties en vrijetijdsbestedingen die gebonden zijn aan een vaste datum of periode uitgezonderd van deze regel. En die worden juist vaak aangeboden op veilingsites. Overigens geldt dit ook voor reizen en tripjes die je elders online boekt.

Voor producten die je wint op een veilingsite, gelden de veertien dagen bedenktijd wel. En die twee weken gaan pas in op het moment dat het product wordt bezorgd.

Vast aan de veilingprijs


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑