Metro

Published on november 26th, 2014 | by Irene van den Berg

0

Sukkellijst

Pfff, ik sta niet op de sukkellijst. Na een week lang vol spanning mijn brievenbus te hebben geleegd, kan ik opgelucht ademhalen. Geen post van de AFM. De financiële waakhond stuurde afgelopen week een waarschuwingsbrief naar zevenhonderd stakkers die op een sucker list van internetcriminelen voorkomen. Als financieel journalist zou ik me diep schamen als mijn naam daar tussen zou staan. De AFM viste de sukkellijst op uit een boilerroom, een broedplaats van cyberboeven die nepaandelen aan de man proberen te brengen. Deze onderwereldfiguren bellen niet lukraak rond maar gebruiken een bellijst met namen van naïevelingen die er al eerder in zijn getuind. Dan weten ze zeker dat hun doelwit aan een paar essentiële criteria voldoet: goedgelovig, draagkrachtig en bovenal bereid om een gokje te wagen.

Hoe voelt het om zo’n waarschuwingsbrief te krijgen? Ben je dan beledigd, beschaamd of juist dankbaar? Ik sta gelukkig niet op de sukkellijst dus ik weet het niet. Of zou er ook een lijst bestaan waar mijn naam wel op prijkt?

Soms vrees ik dat ik bij mijn eigen bank onder het tabblad losers sta gearchiveerd. Ik stel me dan voor dat er bij banken en verzekeraars een document rondgaat met alle sukkels die zich een woekerpolis hebben laten aansmeren. Een lijst met de namen van vijf miljoen Nederlanders die zo goedgelovig waren dat ze oprecht geloofden dat de bank het beste met ze voorhad. En ik beken met het schaamrood op mijn kaken, ik was ook zo’n sukkel. Onze hypotheek was gekoppeld aan een woekerpolis. Helaas kreeg ik vooraf geen waarschuwingsbrief van de AFM.

Misschien achtervolgt het me nu nog. “U wilt een creditcard, mevrouw Van den Berg. Een ogenblikje graag. Dan kijk ik even in de computer of ik u een speciale aanbieding kan doen. Ja, ik zie het al. U komt in aanmerking voor onze speciale – knipoog naar een collega – voorwaarden.”

De AFM hield zich deze week ook bezig met de woekerpolisaffaire. De waakhond riep banken opnieuw op om medewerking te verlenen aan klanten die willen ontwoekeren. Want nog steeds gebruiken banken tegen ons, sukkels, allerlei smoezen om te voorkomen dat we onze woekerpolis omzetten. Adviseurs beweren bijvoorbeeld dat dat niet kan omdat een huis minder waard is geworden of dat het niet mag van de Nationale Hypotheek Garantie. Knipoog naar een collega.

Ik stel daarom voor dat de waakhond de burelen van banken en verzekeraars eens goed doorspit op zoek naar zo’n sukkellijst. En kijk dan graag direct even onder de B van Berg.

Sukkellijst


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑