Metro

Published on januari 7th, 2015 | by Irene van den Berg

0

Studenten, leen zoveel mogelijk!

Een studielening bij DUO is erg aantrekkelijk vanwege de lage rente. Zelfs als je het geld niet direct nodig hebt, kan lenen slim zijn.

Let op: geld lenen kost geld. Bedrijven die reclame maken voor een lening, moeten deze waarschuwing plaatsen. De kosten van een lening kunnen namelijk flink oplopen. Zo is de rente over een persoonlijke lening al snel 5 tot 7 procent. En over een schuld op een creditcard betaal je soms zelfs 15 procent. Maar als je student bent, dan is lenen bijna gratis. Zekere onder het nieuwe leenstelsel dat vanaf september ingaat. Wie dit jaar gaat studeren, betaalt slechts 0,12 procent rente over een studielening bij DUO.

Zo wordt op de pof leven wel heel  aantrekkelijk. Want hoewel de spaarrente op dit moment historisch laag is, is deze nog altijd hoger dan de rente die je bij DUO betaalt. Op een internetspaarrekening krijgt je op dit moment maximaal 1,65 procent rente. Wie het geleende geld niet gebruikt maar op een spaarrekening zet, kan dus een rendement van 1.53 procent (1,65 – 0,12) procent behalen.

“Je kunt zo inderdaad wat geld verdienen. Maar het is wel van belang dat je zowel de spaarrente als de rente van het DUO in de gaten blijft houden. Want als de rente van het DUO stijgt en die op je spaarrekening niet, kan het ineens veel minder aantrekkelijk worden om een hoge studielening aan te gaan”, waarschuwt Annemarie Koop van het Nibud.

Studenten die veel lenen of over wat spaargeld beschikken, moeten bovendien ook rekening houden met de vermogensrendementsheffing. Over de eerste  €21.330 aan spaargeld betaal je geen belasting – voor fiscale partners is dit bedrag verdubbeld tot €42.278 -. Maar voor alles wat daarboven komt, betaal je 1,2 procent vermogensbelasting. In dat geval slinkt je rendement van 1,53 procent naar een schamele 0,33 procent. Wie gaat beleggen met zijn studielening, kan waarschijnlijk nog een hoger rendement halen. Maar bedenk ook dat aan beleggen met geleend geld grote risico’s kleven.

Ouders met een aantal studerende kinderen kunnen overwegen hun kroost maximaal te laten lenen en het geld terug te schenken. Ze moeten dan wel opletten dat ze geen schenkbelasting moeten betalen. Ouders kunnen jaarlijks €5.277 schenken en eenmalig €25.322 aan kinderen onder de 40 jaar.

Natuurlijk kun je het geld ook gewoon gebruiken om tijdens je studententijd fijn van te leven. “De rente en de terugbetaaltermijn zijn gunstig. Maar bedenk wel dat je het geld ooit terug moet betalen”, zegt Koop.

—-

Nieuw leenstelsel vanaf september 2015

–       De basisbeurs wordt vervangen door een studievoorschot. Dit voorschot bestaat uit een lening en een collegegeldkrediet.

–       Lagere inkomens nog wel het recht op een aanvullende beurs. Studenten, van wie de ouders minder dan €46.000 per jaar verdienen, komen voor deze beurs in aanmerking. De maximale beurs bedraagt €365 per maand.

–       Nu moet je je lening binnen 15 jaar aflossen, dan moet dat binnen 35 jaar.

–       Komt aflossen even niet goed uit dan kun je vanaf september vijf keer een ‘jokerjaar’ inzetten waarmee je een jaar stopt met afbetalen.

–       Het bedrag dat je maandelijks aflost, mag niet meer dan 4 procent van je maandelijkse inkomen bedragen.


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑