Metro

Published on april 22nd, 2014 | by Irene van den Berg

0

Schattige krachttermen

Misschien daal ik nu in jullie achting maar ik moet bekennen dat ik nog nooit online ben bedreigd naar aanleiding van mijn columns of artikelen. Verhalen over de eigen portemonnee gaan lezers na aan het hart, maar maken ze gelukkig niet bloedlink. Tot nu toe waren ‘mevrouwtje’ en ’tutje’ zo’n beetje de ergste verwensingen die ik naar mijn hoofd kreeg. Wel even voor de duidelijkheid: dit is geen uitnodiging.

Die schattige krachttermen komen opvallend genoeg meestal van ouderen. In die reacties word ik met mijn 35 jaar vaak getypeerd als ‘jong ding’, waarna mijn dag weer goed is. Ook afgelopen week weer boze respons. Ik schreef in een ander medium dat het steeds lastiger wordt om een hypotheek af te sluiten zonder eigen geld. En dat vooral starters daar de dupe van zijn.

Hoe zit dat? Banken mogen sinds dit jaar maximaal 104 procent van de marktwaarde van de woning uitlenen. Dat percentage wordt jaarlijks met 1 procent afgebouwd naar 100 procent in 2018. Dat betekent dat je de kosten koper zoals taxatie-, notaris- en makelaarskosten vanaf dat moment helemaal zelf moet ophoesten. En dat geldt ook voor de kosten van de inrichting. Maar wie net is afgestudeerd, heeft vaak geen spaarpot.

Ik zou het niet vreemd vinden als je je er als starter flink over opwindt dat jij nu op de blaren moet zitten voor de luchtbel op de huizenmarkt waar vooral banken, overheid en oudere huizenbezitters van hebben geprofiteerd. Maar boze reacties krijg ik juist van die laatste groep. Een voorbeeld: ‘Tja, als je pas gaat nadenken over een huis nadat je eerst een jaar als backpacker de wereld rond getrokken hebt, of je jarenlang in het weekend vol hebt laten lopen en sparen voor dat doel als sukkelig hebt aangemerkt, dan wordt het lastig.’

Nog meer kwade mails kreeg ik toen ik onlangs deze zin optekende: 96 procent van alle huishoudens met als hoofdkostwinner een 65-plusser beschikt over een vermogen van gemiddeld 108.000 euro (exclusief het huis). Dit zijn cijfers van het CBS, geen getallen die ik zelf heb verzonnen. Toch weer boosheid: “Dit voedt de suggestie dat alle ouderen bulken van het geld en dat daar dus wel wat te halen valt.”

Hoe fatsoenlijk geformuleerd ook; ik word ontzettend moe van deze reacties. 50-plussers zijn veel rijker dan jongeren en zullen dat ook nog wel even blijven. Dat is geen opruiende mening van een ‘jong ding’ maar een kaal feit. En dat vooral jongeren last hebben van de hervorming van de huizenmarkt helaas ook.

Schattige krachttermen


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑