Metro

Published on november 19th, 2014 | by Irene van den Berg

0

Puzzelen met Bill

Ooit vertelde een docent journalistiek me dat de puzzelpagina niet alleen het best gelezen, maar ook het meest gewaardeerde deel van de krant is. De voorpagina mag onleesbaar zijn, het sportkatern ontbreken of het weerbericht van gisteren. Maar als de puzzel een dag niet in de krant staat, stromen de reacties binnen. Natuurlijk zie ik graag dat deze pagina door jou net zo hoog wordt gewaardeerd. Dus trakteer ik deze week op een serie breinbrekers.

Bill Gross, voormalig topman van obligatiefonds Pimco, casht over 2013 een bonus van 290 miljoen dollar. Dit ondanks dat het fonds dat hij onder zijn hoede had maar matig presteerde. Hoe hoog was zijn bonus per gewerkte minuut? Laten we er vanuit gaan dat een man van Gross’ kaliber 70 uur per week werkt. Antwoord: De bonus van Bill komt uit op 1.330 dollar per gewerkte minuut.

Het opmaken van die bonus is een nog grotere klus dan ‘m verdienen. Gross schijnt graag te golfen, dus wellicht dat hij van zijn extraatje een privé golfbaan laat aanleggen. Eén hole kost zo’n 400.000 dollar. Hoeveel golfbanen van 18 holes kan Bill aanleggen? Antwoord: Gross kan 40 luxe golfbanen aanleggen van zijn bonus. Dan houdt ‘ie nog genoeg over voor golfclubs en een caddie.

Dan terug naar de realiteit van het klootjesvolk. Het minimumloon in de Verenigde Staten is 7,25 dollar per uur. Hoeveel Amerikanen met dat inkomen moeten een jaar lang 40 uur werken om de bonus van Bill bijeen te verdienen? Laten we er gemakshalve van uitgaan dat ze geen vakantie krijgen. Antwoord: 19.230 Amerikanen.

Bonusvraag: Artsen zonder Grenzen kan met 150 dollar een jaar lang de medicijnen betalen voor een volwassen aidspatiënt. Hoeveel aidspatiënten kunnen worden gered met de bonus van Gross? Antwoord: Voor het geld dat Bill vangt, kunnen 1.930.000. aidspatiënten een jaar medicatie krijgen.

We sluiten af met een woordraadseltje. Zet twee keer de achternaam van de voormalige Pimco-belegger achter elkaar. Verander de eerste keer de dubbele S door TE. En de tweede keer de letters OSS door AAIER.

Puzzelen met Bill


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑