AD Economie

Published on februari 2nd, 2017 | by Irene van den Berg

0

Psychologeld – Slimste mens

Neem plaats op de sofa van Irene van den Berg. Zij analyseert iedere week ons economisch gedrag.

Doe je ogen dicht en stel je een professor in de natuurkunde voor. Eerlijk zeggen, was het een man? Dat is geen seksisme, maar gewoon ons luie brein. Waarschijnlijk komen er onbewust een paar bekende natuurkundigen bij je op – Albert Einstein, Stephen Hawking, misschien Robbert Dijkgraaf – en dat zijn allemaal kerels. En dus plaatsen je hersenen bij de term ‘professor in de natuurkunde’ automatisch een stockfoto van een man.

Dat gebeurt al heel jong, zo blijkt uit onderzoek dat afgelopen week werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science. Wetenschappers vertelden 400 kinderen tussen de 5 en 7 jaar een verhaaltje over een ‘heel, heel slim persoon’. Vervolgens lieten ze de koters plaatjes zien van twee mannen en twee vrouwen en vroegen ze hen de slimmerik aan te wijzen. Op hun 5de kozen de jongens veel vaker voor een man en de meisjes veel vaker voor een vrouw. Maar bij kinderen die een jaar ouder waren, kozen ook de meisjes vaker voor een man.

Voor de wetenschappers is dat het bewijs dat zij op die leeftijd het idee krijgen dat mannen vaker superintelligent zijn. Het stereotype van de man als slimste mens heeft een negatief effect op de carrières van vrouwen, zo waarschuwen de Amerikaanse onderzoekers.

En ziedaar, dinsdag bracht het SCP naar buiten dat vrouwelijke twintigers minder uren werken dan mannen. Zo werkt maar 25 procent van de vrouwelijke mbo’ers meteen na hun opleiding fulltime, tegenover 75 procent van de mannen. Van de vrouwen die net van de universiteit komen, werkt ruim 70 procent fulltime, van de mannen 90 procent. Vrouwelijke twintigers parttimen niet uit vrije wil. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat ze minder vaak tevreden zijn met hun baan en dat ze hun carrièrekansen veel minder hoog inschatten dan die van mannen.

Op zoek dus naar vrouwelijke slimmeriken om onze mentale kiekjes te veranderen. Nederlandse vrouwelijke hoogleraren in de natuurkunde zijn helaas schaars. Na wat zoeken stuit ik op Renate Loll, een van oorsprong Duitse die nu als professor aan de Radboud Universiteit werkt. Zoek allemaal even een foto van haar op en neem die driemaal daags goed in je op.

Wacht, het kan misschien makkelijker: even googlen op vrouwelijke winnaars van De Slimste Mens. Die ken je waarschijnlijk al. Oeps, in al die seizoenen is er maar één winnares geweest: Anniko van Santen. Ik zou er als dame bijna een minderwaardigheidscomplex van krijgen. Maar dat ligt wellicht aan mijn vrouwelijk brein.


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.



Comments are closed.

Back to Top ↑