AD Economie

Published on juni 25th, 2020 | by Irene van den Berg

0

Psychologeld – Kinderen

Neem plaats op de sofa van Irene van den Berg. Zij analyseert iedere week ons economisch gedrag.

‘Ouderen mogen stemmen, kinderen niet. Daarom heeft de politiek meer aandacht voor ouderen”, zei Koen Caminada, hoogleraar Empirische analyse van sociale en fiscale regelgeving, een paar jaar geleden tegen mij. De overheid moet meer doen om kinderarmoede te bestrijden, vindt hij. Het percentage arme kinderen schommelt in Nederland al sinds de eeuwwisseling rond de 10 procent. Dat is niet alleen zeer schrijnend, maar ook onnodig in een van de rijkste landen ter wereld. Ik vond het toen wat cynisch om te veronderstellen dat dit komt doordat kinderen geen stemrecht hebben. Maar sinds de coronacrisis bekruipt mij steeds vaker het ongemakkelijke gevoel dat hij gelijk heeft.

Kinderen zijn vrijwel nooit de verspreider van het coronavirus, maar de gevolgen voor hen zijn enorm. Zo zijn zij vaak de dupe van de financiële problemen van hun ouders. Bij geldproblemen besparen ouders al snel op sportclubs, schoolspullen of uitjes voor hun kinderen, waarschuwde stichting Samen voor alle Kinderen afgelopen week. Terwijl KLM miljarden euro’s overheidssteun krijgt, heeft het kabinet weinig oog voor kinderen die rondlopen op kapotte schoenen of hun verjaardag niet kunnen vieren voor hun vriendjes. De oproep van Unicef om kinderarmoede tot speerpunt van het crisisbeleid te maken, wordt genegeerd.

Armoede is niet het enige probleem van kinderen. Wereldwijd zijn nog nooit zoveel kinderen niet naar school gegaan. Niet alleen leerachterstanden groeien hierdoor, maar ook het risico op kinderarbeid en misbruik, waarschuwde Unicef. En inderdaad: sinds Europa in lockdown ging, is het aantal meldingen van online kinderporno bijna vertienvoudigd, meldde Europol.

Ook in Nederland werden de scholen, tegen het advies van het RIVM in, gesloten. De minister liet de emoties van leraren prevaleren boven de kennis van experts. Politiek en onderwijs zaten in maart om tafel, maar niemand leek zich om de kinderen te bekommeren. Op een achternamiddag werd het eindexamen afgeblazen. Verzet van leraren kwam er niet. En nog steeds vraag ik me af wie voor onze kinderen opkomt: op de meeste middelbare scholen zijn scholieren slechts één dag per week welkom. Pas volgend schooljaar mogen zij weer normaal naar school. Niemand maakt mij wijs dat dat in hun belang is.

Er zijn de afgelopen weken veel mensen de straat op gegaan, maar niet de kwetsbare kinderen. Die waren ook niet welkom bij de minister en mochten niet bij talkshows aanschuiven. Wel belden ze vaker naar de Kindertelefoon. Medewerkers signaleerden half april een toename van 20 procent van gesprekken die gaan over mentale problemen, zoals angsten en nachtmerries, zelfdoding, automutilatie en eetstoornissen.

Het kabinet dat zo graag benadrukt het belang van kwetsbaren te vertegenwoordigen, heeft een grote blinde vlek: minderjarigen zonder stemrecht.

‘Gevolgen van het coronavirus zijn voor kinderen enorm’


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.



Comments are closed.

Back to Top ↑