AD Economie

Published on juni 28th, 2018 | by Irene van den Berg

0

Psychologeld – Geef Tikkie ook ’n Ikkie

Neem plaats op de sofa van Irene van den Berg. Zij analyseert iedere week ons economisch gedrag.

Sorry, maar zou het kunnen dat ik nog vijf euro van je krijg voor dat cadeautje voor Marieke? Maakt niet uit, hoor. Het was ook maar vijf euro. Nee, ik heb niet terug van een briefje van vijftig. Als je nog een paar losse euro’s in je portemonnee hebt, is het ook prima. Laat trouwens maar zitten, joh. Sorry dat ik erover begon.’ Geld terugvragen is niet mijn sterkste kant. Gelukkig kan ik dat vervelende klusje sinds twee jaar door de betaalapp Tikkie laten opknappen. Tikkie zegt geen dingen als ‘sorry’ en ‘laat maar zitten’ maar vraagt via een appje kort en zakelijk om het bedrag te betalen.

De app wordt inmiddels door drie miljoen mensen gebruikt, juichte bedenker ABN Amro afgelopen week. Ik ben blijkbaar niet de enige die het lullig vindt om achteraf om geld te bedelen. Fijn is ook dat je volgens de Tikkie-etiquette het exacte bedrag mag terugvragen. Before Tikkie rondde ik altijd in mijn nadeel af. Had ik nog 11,23 euro van iemand tegoed, dan mompelde ik dat ik ‘iets van een tientje ofzo’ kreeg. Andersom maakte ik 12 euro over, omdat ik 11,23 euro dan weer zo krenterig vond. Tikkie geeft me niet de kans om ongevraagd de weldoener uit te hangen.

Liefde
Toch begint mijn liefde voor Tikkie na twee jaar wel de eerste barsten te vertonen. Zo twijfel ik vaak hoe snel ik de app kan inschakelen. Meteen na de afspraak heb ik het bedrag nog in mijn hoofd. Alleen voelt het zo ongezellig om de rekening al te appen als mijn kroegmaatje nog op de fiets zit. Soms doe ik dat wel, maar dan wel vergezeld van appjes met mededelingen als ‘Was gezellig!’ en ‘Tot snel!’. Hoe hoger het bedrag, des te meer uitroeptekens.

Groter nadeel is dat trakteren uit de mode lijkt te raken. Een rondje geven is zó 2015. Toen de betaalapp nog niet bestond, betaalde ik met vriendinnen vaak om en om; nu sturen we elkaar een Tikkie. Gemakkelijker, omdat we dan niet meer hoeven te discussiëren wie ook alweer het laatst had betaald. Maar wel minder charmant. Getrakteerd worden voelt goed. Alsof die ander het zó leuk vindt met jou af te spreken dat-ie ook nog bereid is om alles te betalen. En zelf trakteren voelt misschien nog wel beter. Iets weggeven geeft een goed gevoel: we zien onszelf immers graag als gul en attent.

Om de traditie van het trakteren niet verloren te laten gaan, lijkt mij het een leuk idee om aan Tikkie de knop ‘Ikkie’ te voegen. Wie op die knop drukt, zegt: Ik(kie) trakteer! En die betaalt dan de hele rekening. Kan ik alsnog ongevraagd de weldoener uithangen..

Geef Tikkie ook ’n Ikkie


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑