Metro

Published on mei 20th, 2014 | by Irene van den Berg

0

Potje kansspelbelasting

Ik heb de ballen verstand van sport. Toch vind ik het altijd leuk om aan een WK-pool mee te doen. Met mijn kantoorgenoten zet ik bij grote toernooien een online voetbalpooltje op. Iedereen kiest een bijnaam en na elke wedstrijd krijg je een mailtje met de nieuwste scores (Tussenstand: 1.Ikwilkoffie! 2.Eigenlijkhaatikhetwk 3.Raarrrr) Altijd fijne gespreksstof voor bij de lunch. En omdat ik een werkplek deel met uitsluitend andere voetbalagnosten, ben ik niet bij voorbaat kansloos. We leggen allemaal 5 euro in dus veel valt er niet te winnen. Maar er zijn ook plekken waar de voetbalpools een stuk professioneler zijn, bijvoorbeeld binnen grote bedrijven. De fiscus zou de fiscus niet zijn als zij in zo’n geval ook niet een greep naar de prijzenpot deed. Wie een grote openbare WK-pool opzet, moet niet vergeten rekening te houden met de kansspelbelasting. Is het prijzengeld meer dan 454 euro, dan moet de organisator over de volledige inleg 29 procent inhouden en afdragen aan de Belastingdienst.

De kenners onder jullie denken nu misschien: hoezo zijn voetbalpools kánsspelen? Bij het invullen komt toch behoorlijk wat voetbalkennis kijken. Toegegeven, je maakt meer kans op de prijzenpot als je Brazilië als wereldkampioen voorspelt, dan wanneer je Kroatië de finale laat winnen. Maar ook toeval speelt een belangrijke rol. Anders zou Johan Derksen in het televisieprogramma Voetbal International toch gewoon iedere week alle uitslagen goed voorspellen?

Voor het afdragen van kansspelbelasting heeft de Belastingdienst natuurlijk allerlei fijne spelregels bedacht. Zo moet je als organisator zelf een aangiftebiljet met acceptgiro aanvragen bij de Belastingdienst, de kansspelbelasting afdragen binnen een maand nadat de prijzen zijn uitgekeerd en een heuse administratie bijhouden. Wie de kansspelbelasting niet op tijd betaalt, krijgt een rode kaart in de vorm van een boete.

Een prijs in natura dan, biedt dat soelaas? Helaas, de fiscus kijkt gewoon naar de waarde van de prijs. Wel is het slim om even goed te rekenen. Een voorbeeldje: Wesley organiseert op zijn werk een WK-pool. Vijftig collega’s en klanten doen mee. Zij leggen allemaal tien euro in. Van die 500 euro, moet Wesley 29 procent, oftewel 145 euro, kansspelbelasting afdragen. Rafaël is de winnaar en krijgt dus 355 euro uitbetaald. Dom! Ze kunnen beter allemaal 9 euro inleggen, zodat er 450 euro in de prijzenpot zit. In dat geval is voor iedereen de inleg lager en wint Rafael de volledige 450 euro.

Zo komt zelfs bij een WK-pool kennis van financiën soms meer van pas dan verstand van voetbal.


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.



Comments are closed.

Back to Top ↑