Metro

Published on oktober 29th, 2014 | by Irene van den Berg

0

Plakje cake of ballonnen

“Op het moment dat de kist de grond in ging, lieten we allemaal een roze ballon los”, vertelt een vriendin over een begrafenis waar ze vol van is. “En na afloop schonken ze champagne in plaats van zo’n lullig bakje slappe koffie met cake.” De persoonlijke uitvaart is helemaal van deze tijd. En daar mag een goudgerand prijskaartje aan hangen. Want bezuinigen op iemands begrafenis of crematie is absoluut niet sjiek.

De vraag ‘Wa kost da?’ ligt bij Nederlanders voor in de mond. Alleen krijgen we hem tegenover een uitvaartondernemer niet over onze lippen. Hoewel het een terechte vraag is. Volgens de Consumentenbond doen nogal wat uitvaartondernemers schimmig over de kosten. Terwijl de bedragen in de uitvaartbranche behoorlijk uiteen lopen. De kosten van een standaardbegrafenis variëren van zo’n 3200 euro tot meer dan het dubbele. Voor dezelfde dienst met hetzelfde aantal gasten. En als je iets bijzonders wilt, gaat de teller helemaal hard lopen.

Om te voorkomen dat onze nabestaanden hun portemonnee moeten trekken voor onze uitvaart, heeft z’n zeventig procent van de Nederlanders een uitvaartverzekering afgesloten. Maar door die uitvaartverzekering betalen we met zijn allen nog veel meer dan nodig. Iedereen die de gemiddelde levensverwachting haalt, legt zo’n drie tot vier keer de kosten van zijn uitvaart in.

En eigenlijk is het heel raar om je individueel te verzekeren tegen kosten die voor iedereen uiteindelijk onvermijdbaar zijn. Het aanleggen van een spaarpotje is logischer. Of nog beter: waarom trekken we niet samen op, zoals bij de zorgverzekering? Zo’n collectieve uitvaartverzekering heeft veel voordelen. Om te beginnen hoef je geen veelvoud meer van de kosten in te leggen omdat iedereen nu eenmaal een keer het loodje legt. Als iemand jong sterft, kunnen de kosten van zijn uitvaart gemakkelijk uit de grote pot worden betaald.

Bovendien kunnen de verzekeraars dan een einde maken aan hoge en ondoorzichtige kosten die door uitvaartondernemers in rekening worden gebracht. Net zoals verzekeraars ook namens ons met ziekenhuizen onderhandelen voor onze collectieve zorgverzekering. En collectief maken we ook gemakkelijker een vuist tegen gemeenten die alsmaar meer geld vragen voor een plekje op de begraafplaats.

Zo’n collectieve uitvaartverzekering is niet voor iedereen genoeg. Dat begrijp ik. Want bij de standaardbegrafenis zijn waarschijnlijk geen ballonnen inbegrepen. Daar kun je je dan zelf een spaarpotje voor aanleggen. Of je haalt ze nu gewoon alvast bij de Action. Dat is pas echt prijsbewust.

Plakje cake of ballonnen


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑